Србија зарадила више од софтвера него од малина

Производња софтвера је област у којој Србија може равноправно да се бори на светском тржишту, оценио је министар спољне и унутрашње  трговине и телекомуникација Расим Љајић.

На представљању новог банкарског софтвера компаније Асеко СЕЕ у Београду, Љајић је рекао да је то шанса коју Србија мора да искористи и истакао је да је Србија ове године први пут више зарадила од извоза софтвера него од извоза малина.

„Ове године извезли смо софтвера за 240 милиона евра. Сав извоз омогућен је радом 6.500 људи који раде у ИТ сектору“, рекао је Љајић.

Истакао је да је економски развој неке земље сразмеран инвестицијама у ИТ индустрију, а у Србији је вредност те индустрије око 400 милиона евра.

Србија, по речима Љајића, у тој области издваја 60 евра по глави становника што је, како је рекао, више него у БиХ, Црној Гори и Македонији, али знатно мање него у Хрватској која издваја по 200 евра.

Информатичка компанија Асеко СЕЕ која у Србији запошљава скоро 500 људи, представила је у Београду софтвер за који је део произведен у Србији. За производ је добила међународни сертификат компаније ЕМЦ.

Потпредседник компаније ЕМЦ Луис Франчини је изјавио да софтверски систем намењен банкама за систем „Асеба БПС“ који је сертификован, испуњава највише стандарде праксе у тој области. То даје уверење да ће из Србије и даље стизати софтвер конкурентан на светском тржишту, рекао је он.

Председник Управног одбора Асеко СЕЕ Миодраг Мирчетић је рекао да се софтвер „Асеба БПС“ већ примењен у Комерцијалној банци и Поштанској штедионици која обрађује 68 милиона докумената годишње.

„Преговарали смо са Румунијом, Хрватском, Македонијом и БиХ, док се у Албанији већ ради на примени нашег софтвера“, рекао је Мирчетић и истакао да су клијенти Асека 10 од 15 највећих банака у региону.

Асеко СЕЕ запошљава више од 1.300 људи у 12 земаља, а од октобра 2009. се котира на берзи у Варшави.