Србија, Македонија и Црна Гора за ниже цене роминга

Потпредседник Владе Републике Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић, заједно са министром за информационо друштво и државну управу у Влади Републике Македоније Ивом Ивановским и потпредседником Bладе Црне Горе и министром за информационо друштво Вујицом Лазовићем,  потписао је данас у Скопљу заједничко писмо упућено Европској комисији којим се предлаже снижавање цена роминга за грађане Србије, Македоније и Црне Горе који користе услуге мобилне телефоније приликом боравка у земљама Европске уније.

Писмом министара Љајића, Ивановског и Лазовића се конкретно предлаже проширење примене ЕУ Уредбе о ромингу на три земље потписнице ове регионалне иницијативе. Овом Уредбом, која је на снази од 1. јула 2012. године,  смањује се разлика између националних и роминг тарифа у земљама Европске Уније. У складу са одредбама овог документа, договорене цене роминга у земљама ЕУ биће даље снижаване у наредним годинама.

 Примена Уредбе ЕУ о ромингу на Србију, Македонију и Црну Гору донела би директну корист нашим грађанима кроз значајно снижену цену роминга, а свакако би допринела и повећању укупног телекомуникационог саобраћаја.

Тројица министара су се сагласила и да у септембру у Црној Гори буде потписан трилатерални меморандум о сарадњи у области телекомуникација и информационо – комуникационих технологија, који ће створити простор за даље унапређење односа Србије, Македоније и Црне Горе у овим привредним гранама.