Србија и Саудијска Арабија проширују економску сарадњу

Потпредседник Владе Републике Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић, боравио је у дводневној посети Саудијској Арабији, што је први одлазак представника Владе Србије у ту земљу након успостављања дипломатских односа Србије и Саудијске Арабије.

Он је у Џеди разговарао са престолонаследником принцом Селманом бин Абдулазизом, шефом дипломатије Саудом ал Фејсалом, као и са министром трговине Теофиком ал Рабијом и министром економије Мохамедом ал Џасером.

Сагласили смо се да ће отварање амбасаде Србије у Ријаду и саудијске у Београду дати додатни подстрек јачању билатералних односа и у том циљу ћемо интензивирати активности, како би до отварања амбасада дошло што пре, рекао је Љајић након одвојених сусрета са четворицом саудијских високих званичника.

Министар је додао да су у разговорима, области грађевине и пољопривреде дефинисане као најважније за развијање будућих економских односа.

Љајић је рекао да Србија има интерес да наше грађевинске фирме учествују у реализацији инфраструктурних објеката у Саудијској Арабији, с обзиром да је та држава издвојила 350 милијарди долара за те намене.

С друге стране, њихове компаније су заинтересоване за улагање у пољопривреду и производњу хране у Србији и ми смо у том циљу данас направили и прве контакте са заинтересованим саудијским фирмама, рекао је Љајић.

Саудијска страна је исказала жељу за ангажовањем наших лекара свих специјалности као и средњег медицинског особља, узимајући у обзир дефицит здравственог кадра у Саудијској Арабији.

Такође смо договорили формирање пословног савета Саудијске Арабије и Србије, које ће чинити пословне заједнице из једне и друге земље, као и потписивање једног кровног споразума о економској сарадњи, што ће допринети и формирању мешовитог међувладиног комитета за економску сарадњу, истакао је Љајић и додао да простора за сарадњу има и у области туризма.