Rešiti probleme sa Prištinom u oblasti telekomunikacija

Zvanični Beograd će zahtevati rešenje problema sa privremenim institucijama u Prištini iz oblasti telekomunikacija jer „želimo da zaštitimo svoju veliku imovinu na Kosovu“, izjavio je u Beogradu potpredsednik vlade Srbije i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Potpredsednik vlade Ljajić je, posle otvaranja Sajam nameštaja, rekao da još uvek u mandatu ove Vlade zvanično nisu počeli pregovori između Beograda i Prištine o telekomunikacijama, podsećajući da je neke vodila prethodna vlada.

Prema Ljajiću, postoji nekoliko spornih stvari u toj oblasti, a jedna je imovina i sudbina domaćeg operatera na Kosovu i Metohiji, kao i zahtev privremenih institucija samouprave u Prištini koji se odnosi na dobijanje posebnog međunarodnog koda.

Kako je objasnio Ljajić, predstavnici privremenih institucija tražili su slobodan broj 383, a „mi smo bili spremni da im ponudimo kompromisno rešenje da imaju broj 3815“.

To će biti predmet budućih razgovora oko telekomunikacija, rekao je Ljajić podsetivši da je to jedna od tri teme budućih tehničkih pregovora sa vlastima u Prištini.