Produbiti nivo ekonomske saradnje Srbije i Austrije

Državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stevan Nikčević razgovarao je danas sa austrijskom delegacijom koju je predvodila Bernadet Mariane Girlinger, zamenik ministra za privredu, porodicu i omladinu Republike Austrije o konstantnom unapređenju ekonomske saradnje između dve zemlje.

Da su ekonomski odnosi Srbije i Austrije na visokom nivou potvrđuje činjenica da je Austrija i dalje najveći strani investitor u Srbiji i među prvih 15 destinacija za izvoz domaće robe, ali obe strane su izrazile zainteresovanost da se sadašnji nivo ekonomske saradnje još više produbi. Osim u tradicionalnim sektorima kao što su finansijske usluge, građevina, nekretnine, prehrambena i hemijska industrija, u razgovoru je naglašeno da bi saradnju trebalo unaprediti i u oblastima zaštite životne sredine, modernizacije infrastrukture u Srbiji, energetike, auto-industrije, turizma, konsaltinga.

Na sastanku je dogovoreno da se nastavi sa sprovođenjem Memoranduma o ekonomskoj saradnji koji je potpisan u martu 2010. godine i koji ima za cilj dalje unapređenje ekonomske, trgovinske i investicione saradnje između dve zemlje. Naredni sastanak ekspertske grupe koja se bavi sprovođenjem ovog Memoranduma održaće se u Beogradu, u drugom kvartalu ove godine.