Pozitivni izvozni rezultati domaće drvne industrije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je na Beogradskom sajmu 50. međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, na kojem učestvuje više od 500 izlagača.

Izvor: Tanjug

Ljajić je tom prilikom izrazio očekivanje da će tokom trajanja sajma biti sklopljeni novi poslovni aranžmani, kao i da će ova manifestacija biti veoma posećena.

On je naveo da je domaća drvna industrija, iako u krizi, prošle godine zabeležila pozitivne izvozne rezultate, a takva je situacija i u prvih devet meseci ove godine.

Vrednost izvoza drvne industrije, kako je precizirao, prošle godine je iznosila 287 miliona evra, od čega se polovina odnosi nameštaj i građevinsku stolariju.

Potpredsednik Vlade je naglasio da je neophodno da država subvencijama i podsticanjem izvoza pomaže domaće proizvođače nameštaja kako bi što više izvozili u zemlje sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, kao što je Ruska Federacija.

Prema njegovim rečima, državna delegacija Srbije će sledećeg meseca boraviti u toj zemlji kako bi razgovarala o otvaranju distributivnog centra za proizvođače iz Srbije.

Ljajić je izrazio očekivanje da će inostrane kompanije pronaći interes da investiraju u drvnu industriju Srbije, posebno zbog pomenutih sporazuma o slobodnoj trgovini.

Sajam pod sloganom “Šta vam nedostaje“ trajaće do 18. novembra, a izlagači su najavili veliki izbor domaćeg i uvoznog garniturnog i komadnog nameštaja, kao i dekorativnih elemenata, uz popust od 15 do 40 odsto za većinu proizvoda.

Od ukupnog broja izlagača trećina je iz inostranstva, a očekuje se približno 60.000 posetilaca koji će imati priliku da u razgovoru sa arhitektama i dizajnerima dobiju savete za uređenje enterijera, kao i ideju o najboljem rešenju za preuređenje, adaptaciju i oplemenjivanje sopstvenog životnog prostora.

Za vreme trajanja ovog sajma biće održana i Međunarodna izložba mašina, alata i repromaterijala za drvnu industriju.

Takođe, tradicionalno se organizuje i velika izložba dizajna, u saradnji sa umetničkim udruženjem ULUPUDS, koje slavi 60 godina postojanja.