Позитивни извозни резултати домаће дрвне индустрије

Потпредседник Владе Републике Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић отворио је на Београдском сајму 50. међународни сајам намештаја, опреме и унутрашње декорације, на којем учествује више од 500 излагача.

Извор: Tанјуг

Љајић је том приликом изразио очекивање да ће током трајања сајма бити склопљени нови пословни аранжмани, као и да ће ова манифестација бити веома посећена.

Он је навео да је домаћа дрвна индустрија, иако у кризи, прошле године забележила позитивне извозне резултате, а таква је ситуација и у првих девет месеци ове године.

Вредност извоза дрвне индустрије, како је прецизирао, прошле године је износила 287 милиона евра, од чега се половина односи намештај и грађевинску столарију.

Потпредседник Владе је нагласио да је неопходно да држава субвенцијама и подстицањем извоза помаже домаће произвођаче намештаја како би што више извозили у земље са којима Србија има потписане споразуме о слободној трговини, као што је Руска Федерација.

Према његовим речима, државна делегација Србије ће следећег месеца боравити у тој земљи како би разговарала о отварању дистрибутивног центра за произвођаче из Србије.

Љајић је изразио очекивање да ће иностране компаније пронаћи интерес да инвестирају у дрвну индустрију Србије, посебно због поменутих споразума о слободној трговини.

Сајам под слоганом “Шта вам недостаје“ трајаће до 18. новембра, а излагачи су најавили велики избор домаћег и увозног гарнитурног и комадног намештаја, као и декоративних елемената, уз попуст од 15 до 40 одсто за већину производа.

Од укупног броја излагача трећина је из иностранства, а очекује се приближно 60.000 посетилаца који ће имати прилику да у разговору са архитектама и дизајнерима добију савете за уређење ентеријера, као и идеју о најбољем решењу за преуређење, адаптацију и оплемењивање сопственог животног простора.

За време трајања овог сајма биће одржана и Међународна изложба машина, алата и репроматеријала за дрвну индустрију.

Такође, традиционално се организује и велика изложба дизајна, у сарадњи са уметничким удружењем УЛУПУДС, које слави 60 година постојања.