Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić u poseti Ruskoj Federaciji

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić boravio je danas u zvaničnoj poseti Rusiji, gde se u Moskvi sastao sa ministrom industrije i trgovine Denisom Manturovim i ministrom poljoprivrede Nikolajem Fjodorovim.

Potpredsednik Vlade Ljajić je posle završenih odvojenih sastanaka izjavio da je nekoliko tema dominiralo susretima i da je konstatovano da postoji potencijal za povećanje obima robne razmene.

„U tom cilju mi smo predložili da još neki proizvodi budu stavljeni u režim slobodne trgovine u okviru Opšteg sporazuma o slobodnoj trgovini koji imamo sa Ruskom Federacijom. Tu pre svega mislim na šećer, sir, cigarete i automobile“, rekao je Ljajić i dodao da će ruska strana razmotriti zahtev Srbije.

„Oni moraju to da urade  u sklopu zajedničke komisije koju imaju sa Kazahstanom i Belorusijom, s obzirom da postoji carinska unija te tri zemlje i odluka mora bude doneta  na tom nivou“, istakao je Ljajić, dodajući da će i ministar Mlađan Dinkić tokom posete Moskvi u aprilu takođe razgovarati o mogućnosti bescarinskog izvoza automobila iz Srbije u Rusiju.

Na sastanku sa ministrom poljoprivrede Fjodorovim, istaknuto je da postoji mogućnost povećanja izvoza naših poljoprivrednih proizvoda. Fjodorov je  konstatovao da bi obim poljoprivredne razmene već u narednoj godini mogao biti povećan sa 250 miliona na 500 miliona dolara, jer još uvek nisu iskorišćene sve dozvoljene  kvote za izvoz, što je slučaj sa mesom.

Ministri Ljajić i Fjodorov su tokom sastanka dogovorili da u Srbiju zajedno dođu predstavnici tri najveća trgovinska lanca i predstavnici ruskog ministarstva poljoprivrede, koji će sa našim proizvođačima prehrambenih proizoda razgovarati o načinima za dolazak i veću zastupljenost proizvođača hrane iz Srbije na tržište Rusije.

Ministri Ljajić i Fjodorov, razgovarali su i o slučaju povećane koncentracije pesticida koji se pojavio u jabukama na ruskom tržištu.

„Još uvek nema nikakvih zvaničnih laboratorijskih rezultata o tome. Dobićemo te rezultate čim stignu u rusko Ministarstvo poljoprivrede. Pozvali smo njihove inspekcijske službe da dođu u Srbiju i pomognu našim službama u smislu češćih kontrola kvaliteta poljoprivrednih proizvoda“, kazao je Ljajić dodajući da je Srbija u Rusiju tokom 2011. godine izvezla oko 75.000 tona jabuka i da nijedan slučaj, ni na koji način, nije bio problematičan.

„U Rusiji se vrši kontrola uvezenih jabuka i iz Kine, Poljske, Makedonije i Bugarske. U svakom slučaju, još uvek nema definitivnih rezultata tih analiza. Mi ćemo ih dobiti i što je još važnije – dobićemo sugestije i predloge kako da poboljšamo kvalitet proizvoda prilikom izvoza. Očekujem da će se izvoz jabuka u Rusiju i dalje odvijati bez ikakvih problema i da postoji prostor za njegovo značajno uvećanje “, naglasio je Ljajić.

Takođe, predsednik PKS Srbije Miloš Bugarin, koji je bio u delegaciji, zajedno sa potpredsednikom Narodne skupštine Nenadom Popovićem, predao je ministru industrije i trgovine Manturovu 45 različitih projekata koji mogu da budu interesantni za ruske kompanije. Radi se o firmama koje se nalaze u procesu privatizacije, za koje je urađena kompletna analiza i predstavnici ruskog ministarstva industrije i trgovine su istakli da će organizovati sastanke sa poslovnim ljudima u Rusiji, predočiti te projekte.

Ljajić je izrazio verovanje da i na tom polju možemo imati prve rezultate u smislu zainteresovanosti ruskih kompanija da se uključe u proces završetka privatizacije u Srbiji.