Потпредседник Владе Расим Љајић у посети Руској Федерацији

Потпредседник Владе Републике Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић боравио је данас у званичној посети Русији, где се у Москви састао са министром индустрије и трговине Денисом Мантуровим и министром пољопривреде Николајем Фјoдоровим.

Потпредседник Владе Љајић је после завршених одвојених састанака изјавио да је неколико тема доминирало сусретима и да је констатовано да постоји потенцијал за повећање обима робне размене.

„У том циљу ми смо предложили да још неки производи буду стављени у режим слободне трговине у оквиру Општег споразума о слободној трговини који имамо са Руском Федерацијом. Ту пре свега мислим на шећер, сир, цигарете и аутомобиле“, рекао је Љајић и додао да ће руска страна размотрити захтев Србије.

„Они морају то да ураде  у склопу заједничке комисије коју имају са Казахстаном и Белорусијом, с обзиром да постоји царинска унија те три земље и одлука мора буде донета  на том нивоу“, истакао је Љајић, додајући да ће и министар Млађан Динкић током посете Москви у априлу такође разговарати о могућности бесцаринског извоза аутомобила из Србије у Русију.

На састанку са министром пољопривреде Фјодоровим, истакнуто је да постоји могућност повећања извоза наших пољопривредних производа. Фјодоров је  констатовао да би обим пољопривредне размене већ у наредној години могао бити повећан са 250 милиона на 500 милиона долара, јер још увек нису искоришћене све дозвољене  квоте за извоз, што је случај са месом.

Министри Љајић и Фјодоров су током састанка договорили да у Србију заједно дођу представници три највећа трговинска ланца и представници руског министарства пољопривреде, који ће са нашим произвођачима прехрамбених произода разговарати о начинима за долазак и већу заступљеност произвођача хране из Србије на тржиште Русије.

Министри Љајић и Фјодоров, разговарали су и о случају повећане концентрације пестицида који се појавио у јабукама на руском тржишту.

„Још увек нема никаквих званичних лабораторијских резултата о томе. Добићемо те резултате чим стигну у руско Министарство пољопривреде. Позвали смо њихове инспекцијске службе да дођу у Србију и помогну нашим службама у смислу чешћих контрола квалитета пољопривредних производа“, казао је Љајић додајући да је Србија у Русију током 2011. године извезла око 75.000 тона јабука и да ниједан случај, ни на који начин, није био проблематичан.

„У Русији се врши контрола увезених јабука и из Кине, Пољске, Македоније и Бугарске. У сваком случају, још увек нема дефинитивних резултата тих анализа. Ми ћемо их добити и што је још важније – добићемо сугестије и предлоге како да побољшамо квалитет производа приликом извоза. Очекујем да ће се извоз јабука у Русију и даље одвијати без икаквих проблема и да постоји простор за његово значајно увећање “, нагласио је Љајић.

Такође, председник ПКС Србије Милош Бугарин, који је био у делегацији, заједно са потпредседником Народне скупштине Ненадом Поповићем, предао је министру индустрије и трговине Мантурову 45 различитих пројеката који могу да буду интересантни за руске компаније. Ради се о фирмама које се налазе у процесу приватизације, за које је урађена комплетна анализа и представници руског министарства индустрије и трговине су истакли да ће организовати састанке са пословним људима у Русији, предочити те пројекте.

Љајић је изразио веровање да и на том пољу можемо имати прве резултате у смислу заинтересованости руских компанија да се укључе у процес завршетка приватизације у Србији.