Potpredsednik Rasim Ljajić u zvaničnoj poseti Kataru

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas u Dohi sa zamenikom premijera Katara Ahmedom bin Abdulahom al Mahmudom, sa kojim je razgovarao o unapređenju sveukupnih privrednih odnosa dve zemlje i mogućnostima za dolazak katarskih investicija u Srbiju.

Ljajić je posle sastanka sa katarskim vicepremijerom istakao da je dogovoreno da u naredna dva meseca budu potpisani bilateralni sporazumi o ekonomsko-tehničkoj i trgovinskoj saradnji, kao i sporazum o zaštiti investicija, koji bi uz već postojeći ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja bili osnova za dalje unapređenje privrednih odnosa.

„Vrlo brzo očekujemo posetu našoj zemlji od strane predstavnika Katarskog investicionog fonda, kojima treba da predstavimo projekte, pre svega iz oblasti infrastrukture i energetike za čiju realizaciju smo zainteresovani“ rekao je Ljajić.

On je dodao i da  postoji interesovanje Katara za kvalifikovanom, visokostručnom radnom snagom iz Srbije, jer u ovoj državi vrlo uspešno radi oko 50 inženjera iz Energoprojekta, a zaposleno je i 250 naših ljudi u aviokompaniji Katar Ervejz.

„Računamo da bi smo mogli da povećamo broj visokostručne i kvalifikovane radne snage, koji bi mogli da rade na različitim poslovima u Kataru“, zaključio je Ljajić.

Ljajić se tokom dana sastao i sa katarskim ministrom trgovine i biznisa Džasimom bin Abdulazizom al Tanijem, a postio je i predstavništvo preduzeća Energoprojekt u Dohi.