Потписани протоколи о либерализацији тржишта са Мексиком и Панамом

У оквиру процеса приступања Републике Србије Светској трговинској организацији, државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Стеван Никчевић потписао је у Женеви 22. јануара 2013. године билатералне протоколе о либерализацији тржишта роба и услуга са Уједињеним Мексичким Државама и Републиком Панамом, док су преговори са Доминиканском Републиком окончани и очекује се њихово скоро потписивање.

Република Србија је до сада окончала билатералне протоколе са 13 чланица Светске трговинске организације a у овом моменту преговори се воде са Индијом, Украјином и Бразилом. За постизање циља о приступању Републике Србије Светској трговинској организацији у 2013. години потребно је до краја јула ове године усвојити неопходна законска решења и у највећој мери привести крају преостале билатералне преговоре.

Током посете Женеви, Никчевић се састао и са замеником генералног директора Светске трговинске организације, А. Хара, председавајућом Радне групе за приступање Републике Србије Светској трговинској организацији, амбасадорком Шведске Њ.Е. Свард Капра и са амбасадором ЕУ при Уједињеним нацијама и Светској трговинској организацији А. Пангратисом ради сагледавања приоритетних корака ка окончању процеса приступања Светској трговинској организацији. У разговорима је истакнута подршка окончању процеса приступања Републике Србије Светској трговинској организацији у 2013. годинии и подвучено је да за ЕУ то представља проиритет.