Потписана Декларација о унапређењу трговине

Представници највећих трговинских ланаца у Србији потписали су у Београду Декларацију о унапређењу трговинског сектора, која предвиђа друштвено одговорно пословање трговаца и бољи однос према потрошачима.

Потписивању је присутвовао и потпредседник владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић, који је истакао да       Влада Србије није потписница декларације, као и да држава неће утицати на слободно формирање цена на тржишту, већ ће креирати амбијент у коме ће бити унапређена конкуренција и настављен процес либерализације тржишта.

Истичући да ће министарство чинити све да на тржиште Србије дођу нови трговински ланци, он је додао да је то је могуће ако се створе правни оквир и сигурност и смањи било какво администрирање.

У сектору трговине је свако треће предузеће, као и сваки пети запослени, а чини 11,7 одсто бруто домаћег производа, рекао је Љајић и оценио да тај проценат може бити и већи ако се створе услови за долазак нових трговинских ланаца.

Министар је напоменуо да је декларацију потписало осам трговинских ланаца, али да је она добровољна и отворена за све заинтересоване да се унапреди сектор трговине.

Декларацију су у Палати Србије потписали генерални директор Делеза Србија Давид Вандер Скурен, генерални директор компаније Идеа Александар Сератлић, директорка Меркатора Станка Пејановић, генерални директор ДИС-а Дарко Аћимовић, генерални директор ланца Веропулос Василис Какагиотис.

Потпис на Декларацију ставили су и председница Управног одбора компаније Метро Вероника Пунчева, генерални директор Гомекса Горан Ковачевић и комерцијални директор компаније Универекспорт Споменко Ђордан.

Директор Делеза Србија истакао је да је почетак сарадње са министарством основ за унапређење тржишне утакмице, а да је најбољи пут до ниских цена да се подржи слободна и оштра конкуренција на тржишту.

Он је рекао да је малопродаја веома конкурентна, као и да сви раде на смањењу цена робе коју купују од добављача.

Вандер Скурен је навео да ће декларација помоћи да тржиште буде отворено и конкурентно и да омогући ниже цене за потрошаче.

Директор ДИС-а Аћимовић, такође, је указао на значај тог документа у чијој је основи брига за потрошаче и изразио очекивање да ће она врло брзо бити реализована.