Потписан Меморандум о сарадњи у области ИКТ са Великом Британијом

Потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић и амбасадор Великe Британије Мајкл Девенпорт потписали су данас Меморандум о разумевању у области информационо-комуникационих технологија у образовању и развоју економских и трговинских веза између две државе.

Меморандум садржи неколико ставки за унапређење ИТ сектора у области образовања, као и за подршку наставницима у основним и средњим школама и подизање свести о значају ИТ у образовању, рекао је Љајић, после потписивања тог документа.

Он је нагласио да су за Србију посебно значајни примери добре праксе и искуства Велике Британије у тој области и додао да се после потписивања меморандума очекују студијске посете и размена стручњака две земље.

Љајић је истакао да је тај меморандум добар предуслов за британска улагања у ИТ индустрију у Србији, која је једна од најдинамичнијих и са великим потенцијалом за развој.

Србија годишње извезе око 200 милиона евра софтвера, а вредност целокупног српског ИТ тржишта износи око 470 милиона евра, навео је Љајић.

Србија, како је истакао, у ту привредну област улаже око 60 евра по становнику, што је у нивоу са Бугарском и Румунијом, значајно више него у Црној Гори, Македонији и БИХ, много мање од Хрватске која улаже око 200 евра, а далеко мање од просека у ЕУ који износи око 800 евра по становнику.

Потпредседник Љајић је напоменуо да наша земља већ има потписан сличан меморандум са САД и Азербејџаном, а да се припрема потписивање са Кином, Естонијом и БиХ.

Британски амбасадор Мајкл Девенпорт је рекао да очекује да ће дубља сарадња две земље у тој области допринети већем улагању у ИТ сектор у образовању, што ће унапредити квалитет образовања и помоћи младима да развију знања и вештине непоходне за 21. век.


Девенпорт је изразио очекивање и да ће меморандум помоћи развоју трговинских и економских односа Србије и Велике Британије, истакавши да је то још један позитиван знак билатералних и економских односа две земље.

Британски савет у Србији је већ у сарадњи са Министарством спољне и унутрашње трговине и телекомуникација покренуо неколико иницијатива за усавршавање наставника и информисање шире јавности у Србији о значају информационо-комуникационих технологија, што ће помоћи младима да лакше нађу запослење, казао је Девенпорт.