Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić otvorio poslovni forum u Istanbulu

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i predsednik Konfederacije biznismena i industrijalaca Turske (TUSKON) Rizanur Meral otvorili su danas u Istanbulu poslovni forum na kome učestvuje više od 50 privrednika iz Turske i Srbije.

Na biznis forumu u Istanbulu predstavljene su mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje posebno u oblastima poljoprivrede i prehrambene industrije, proizvodnje automobila, mašinske industrije, proizvodnje tekstila i turizma, a tokom bilateralnih susreta privrednika dve zemlje ostvareni su i inicijalni poslovni kontakti.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić i predsednik udruženja TUSKON Rizanur Meral dogovorili su se da krajem marta u Beograd dođe grupa od 30 privrednika i industrijalaca iz Turske, kojima će nadležne institucije Republike Srbije predstaviti potencijale neprivatizovanih preduzeća i preduzeća u restruktuiranju u Srbiji, u cilju privlačenja novih turskih investicija u našu zemlju.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić ocenio je i da je dosadašnji nivo robne razmene i turskih investicija u Srbiji nedovoljan s obzirom na mogućnosti obe privrede i naglasio da je Srbija najpoželjnija destinacija za investiranje u regionu, uzimajući u obzir veličinu tržišta, državne podsticaje za strana ulaganja koji se kreću od 4.000. do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu, kao i poreske olakšice za inostrane ulagače.

Konfederacija biznismena i industrijalaca Turske (TUSKON) je najveće poslovno udruženje u Turskoj koje okuplja više od 120.000 kompanija.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić se tokom boravka u Istanbulu sastao i sa Muratom Jalčintašom, predsednikom Trgovinske komore grada Istanbula, koja ima više od 350 hiljada članova i predstavlja trećinu turske privrede, sa kojim je razgovarao o mogućnostima zajedničkog organizovanja sajamskih manifestacija i intenziviranju saradnje između srpskih i turskih privrednih komora.