Потпредседник Владе Расим Љајић отворио пословни форум у Истанбулу

Потпредседник Владе Републике Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић и председник Конфедерације бизнисмена и индустријалаца Турске (ТУСКОН) Ризанур Мерал отворили су данас у Истанбулу пословни форум на коме учествује више од 50 привредника из Турске и Србије.

На бизнис форуму у Истанбулу представљене су могућности за унапређење економске сарадње посебно у областима пољопривреде и прехрамбене индустрије, производње аутомобила, машинске индустрије, производње текстила и туризма, а током билатералних сусрета привредника две земље остварени су и иницијални пословни контакти.

Потпредседник Владе Расим Љајић и председник удружења ТУСКОН Ризанур Мерал договорили су се да крајем марта у Београд дође група од 30 привредника и индустријалаца из Турске, којима ће надлежне институције Републике Србије представити потенцијале неприватизованих предузећа и предузећа у реструктуирању у Србији, у циљу привлачења нових турских инвестиција у нашу земљу.

Потпредседник Владе Расим Љајић оценио је и да је досадашњи ниво робне размене и турских инвестиција у Србији недовољан с обзиром на могућности обе привреде и нагласио да је Србија најпожељнија дестинација за инвестирање у региону, узимајући у обзир величину тржишта, државне подстицаје за страна улагања који се крећу од 4.000. до 10.000 евра по новоотвореном радном месту, као и пореске олакшице за иностране улагаче.

Конфедерација бизнисмена и индустријалаца Турске (ТУСКОН) је највеће пословно удружење у Турској које окупља више од 120.000 компанија.

Потпредседник Владе Расим Љајић се током боравка у Истанбулу састао и са Муратом Јалчинташом, председником Трговинске коморе града Истанбула, која има више од 350 хиљада чланова и представља трећину турске привреде, са којим је разговарао о могућностима заједничког организовања сајамских манифестација и интензивирању сарадње између српских и турских привредних комора.