Отворен простор за унапређење односа са Либијом

Потпредседник Владе Републике Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникацоија Расим Љајић састао данас се у Триполију, у оквиру званичне државне посете Либији, са председником парламента и шефом либијске државе Мохамедом Магарифом, премијером Али Зиданом, министром економије Мустафом Абуфунасом и министром за међународну економску сарадњу и шефом дипломатије Мохамедом Абдулазизом.

Након завршених састанака потпредседник Владе и министар Љајић је оценио да су четири теме биле доминантне током данашњих састанака и да су главне тачке разговора биле даље унапређење политичких односа, развој економске сарадње, решавање статуса Косова и Метохије, као и проблем петорице држављана Србије, који се налазе у притвору у либијског граду Зинтану, од августа 2011.

„Изражена је спремност да у новим околностима, нова демократска влада Либије даље унапређује односе са Србијом, кроз интензивне посете званичника на свим нивоима, али и кроз потписивање билатералних споразума у областима, за које постоји обострaнo интересовање“ навео је Љајић.

Када је у у питању развој економских односа, оценио je да су дефинисане четири области у којима постоји велики простор за напредак и да су то то војно-економска сардња, као и гране медицине и фармацеутске индустрије, грађевинарства и пољопривреде.

„Договорили смо да 2. априла учествујемо на великом међународном сајму у Триполију са групом наших привредника, који би са својим либијским партнерима направили конкретне облике пословних односа“, рекао је Љајић.

Што се тиче косовског питања, Љајић је изразио захвалност либијским властима на принципијелном ставу у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности од стране привремених институција на Косову и Метохији.

„Либијски министар спољних послова ми је отворено рекао да су под великим притиском  земаља у региону, али и западних држава да признају независност Косова. Ја сам му указао да се води интензиван политички дијалог између Београда и Приштине у Бриселу и да ми не бисмо оценили као добар потез да Либија то у чини. Не очекујем да Либија у неко блиско време призна независност Kосова, али морамо да наставимо политички дијалог, како бисмо указали на негативне последице евентуалног признавања независности Косова од стране Либије“, указао је он.

Љајић је од највиших званичника Либије затражио и да се питање петорице српских држављана који су притворени у Зинтану, што пре реши и да се процедуре пред либијским државним органима убрзају.

„Не постоје никакве индиције да су они учествовали у војним операцијама на страни Гадафијевог режима. Истина је да њих петорица имају коректан третман у затвору у Зинтану, али да ми очекујемо да Либија учини све да се на ово питање стави тачка и да се ти људи пусте из затвора“, казао је потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.