Основано српско-алжирско предузеће „ Салсеф“

У присуству потпредседника Владе Србије и министра трговине и телекомуникација Расима Љајића и амбасадора Алжира у Србији Абделкадера Месдоуа у Београду је основано мешовито српско-алжирско предузеће „Салсеф“ које ће се бавити изградњом расхладних складишта за пољопривредне производе, силоса, фабрика сточне хране и кланица у Алжиру.

Споразум о оснивању предузећа потписали су директор српске компаније „ИТН“ Драган Марковић и председник директората фирме „Фригомедит“ Абделвахаб Зефизеф.

Вредност послова заједничког предузећа која би требало да буду реализована следеће године је између 30 и 40 милиона евра, а у наредне четири године око 400 милиона евра.

Министар Љајић је истакао да је у следећој години у плану реализација четири заједничка пројекта у Алжиру, али и нагласио да ће оснивање тог предузећа омогућити и извоз пољопривредних производа из Србије у ту афричку земљу.

Србија има велики потенцијал у производњи хране, али и када је реч о трансферу технологије и знања из те области, рекао је Љајић и нагласио да ће држава Србија подржава овакве пројекте и да ће стати иза свих компанија које отварају нова радна места и доприносе смањењу спољнотрговинског дефицита земље.

Он је указао да Србија има одличне политичке односе са Алжиром, без иједног отвореног питања, које треба преточити у што боље унапређење економских односа, посебно у пољопривредно-прехрамбеној области, грађевинарству, фармацији и здравству.

Влада Алжира усвојила је акциони план за развој инфраструктуре у тој земљи од 2010. до 2014. године, у оквиру кога ће бити уложено 268 милијарди долара и српске компаније желе да учествују у тим пословима, поручио је Љајић и додао да у тој земљи већ раде српске компаније Енергопројект, Хидротехника и Путеви Ужице.