Moгућe прoширeњe приврeднe сaрaдњe Србиje и Кипрa

Потпредседник Владе Републике Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић разговарао је данас у Београду са министром правде и јавног реда Републике Кипра Лукасом Луком, који заступа и кипарског министра индустрије, трговине и туризма, о унапређењу укупних билатералних односа Србије и Кипра, као и о могућностима за проширивање привредне сарадње и повећања обима робне размене.

Потпредседник Владе Расим Љајић пренео је захвалност кипарскоj влади на подршци коју та држава пружа Србији у процесу европских интеграција, као и на принципијелном ставу Владе Кипра да не призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Министар Лука пренео је чврст став кипарске владе, која, како је нагласио, никад неће признати независност Косова, истакавши притом да је једини исправан пут у решавању косовског питања поштовање норми међународног права.

Потпредседник Владе Љајић и министар Лукас сагласили су се и да добри политички односи две земље требају да буду пропраћени и адекватним нивоом привредне сарадње. Саговорници су се сложили да велики простор за унапређење економске сарадње постоји у областима пољопривреде, прехрамбене и фармацеутске индустрије, инфраструктуре и туризма.

Љајић и Лукас су се сагласили и да би организовање пословног форума две земље у трећем кварталу ове године било одлична прилика за успостављање бољих контаката привредника Србије и Кипра, као и за дефинисање конкретних облика сарадње.