Makedonija ukida spornu uredbu o pšenici i brašnu

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić dogovorio je na današnjem sastanku u Skoplju sa makedonskim ministrom poljoprivrede Ljupčom Dimovskim da makedonska vlada počne proceduru za izmenu uredbe kojom je ograničila uvoz brašna i pšenice.

„Dogovorili smo da se i da se uklone sve vancarinske barijere u trgovini s ciljem slobodnog protoka robe, ali i povećanja ukupnog obima robne razmene i bolje ekonomske saradnje između dve države“, naveo je ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Kako je naglasio, ukoliko sve bude u skladu sa današnjim dogovorom i ako se on bude sprovodio, Srbija neće preduzimati nikakve recipročne mere.

„Takođe, jednom nedeljno imaćemo konsultacije s ciljem da se spreče sve poteškoće, da rešavamo praktične probleme izvoznika i uvoznika iz Srbije i Makedonije i da se nađe rešenje da se ovakve uredbe više ne donose“, dodao je Ljajić.

Potpredsednik Vlade Srbije je podsetio na vanredno zasedanje CEFTA zakazano za 22. juli u Beogradu na kojem će izvestiti komitet o današnjem dogovoru, ali i predočiti da bi bilo jako važno da se mere, kao što je ograničenje uvoza brašna i pšenice, više ne ponavljaju.

„Takve mere ne daju doprinos niti dobrim političkim odnosima, a posebno ne razvoju ekonomskih i trgovinskih odnosa između zemalja regiona“, poručio je Ljajić.

Vlada Makedonije donela je prošle nedelje zvaničnu odluku da uvoz srpske pšenice i brašna veže za kupovinu domaće pšenice i brašna.

Po toj odluci, za kilogram uvezene pšenice iz drugih zemalja, pa tako i iz Srbije, makedonskim uvoznicima je naloženo da moraju da kupe tri kilograma domaće pšenice, a za kilogram brašna četiri kilograma pšenice iz domaće proizvodnje.