Македонија укида спорну уредбу о пшеници и брашну

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић договорио jе на данашњем састанку у Скопљу са македонским министром пољопривреде Љупчом Димовским да македонска влада почне процедуру за измену уредбе којом је ограничила увоз брашна и пшенице.

„Договорили смо да се и да се уклоне све ванцаринске баријере у трговини с циљем слободног протока робе, али и повећања укупног обима робне размене и боље економске сарадње између две државе“, навео је министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић.

Како је нагласио, уколико све буде у складу са данашњим договором и ако се он буде спроводио, Србија неће предузимати никакве реципрочне мере.

„Такође, једном недељно имаћемо консултације с циљем да се спрече све потешкоће, да решавамо практичне проблеме извозника и увозника из Србије и Македоније и да се нађе решење да се овакве уредбе више не доносе“, додао је Љајић.

Потпредседник Владе Србије је подсетио на ванредно заседање ЦЕФТА заказано за 22. јули у Београду на којем ће известити комитет о данашњем договору, али и предочити да би било јако важно да се мере, као што је ограничење увоза брашна и пшенице, више не понављају.

„Такве мере не дају допринос нити добрим политичким односима, а посебно не развоју економских и трговинских односа између земаља региона“, поручио је Љајић.

Влада Македоније донела је прошле недеље званичну одлуку да увоз српске пшенице и брашна веже за куповину домаће пшенице и брашна.

По тој одлуци, за килограм увезене пшенице из других земаља, па тако и из Србије, македонским увозницима је наложено да морају да купе три килограма домаће пшенице, а за килограм брашна четири килограма пшенице из домаће производње.