Ljajić: Značajan ekonomski rast elektronske industrije i telekomunikacija

Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas na otvaranju Sajma računara, potrošačke elektronike i kućnih aparata (CE-HA) da je Srbija u oblasti IT, elektroindustriji i telekomunikacijama, poslednjih godina zabeležila značajan ekonomski rast i razvoj.

Ljajić je čestito nadležnim na organizaciji 3. sajma CE-HA, jer se održava uprkos ekonomskoj krizi, a ne zaostaje za sličnim manifestacijama u svetu ističući da je CE-HA naznačajniji sajamski skup u toj oblasti u regionu.

Ministar je naglasio da je prošle godine elektroindustrija Srbije ostvarila izvoz vredan 864 miliona evra, a izvezen je softver u vrednosti oko 200 miliona evra.

Prema rečima Ljajića, u 2012. godini tržišna vrednost oblasti telekomunikacija u našoj zemlji iznosila je milijardu i po evra.

Tržište telekomunikacija u Srbiji je potpuno liberalizovano i ima još dosta potencijala za rast i razvoj te oblasti, naglasio je Ljajić.

„Srbija postaje prepozantljiva po IT industriji i na svetkim listama, ona se nalazi između 30. i 50. mesta, što je njen najbolji plasman u nekoj od industrijskih oblsti“, rekao je on.

Među 10 najvećih izvoznika u prvih šest meseci ove godine tri su u oblasti elektroindustrije, dodao je Ljajić.

Na sajmu, koji traje do 29. septembra, učesvtuje oko 200 izlagača, od kojih 97 odsto inostranih i zastupljni su najznačajniji proizvođači telefona, računara, televizora, kućnih aparata i audio i video opreme.

On je kazao da građane očekuju na sajmu pristupačne cene, a privrednike značajni poslovni kontakt i izrazio uverenje da će biti novih investitora koji će prepoznati Srbiju kao investicionu destinaciju.

„Reč je o oblastima i sektorima koji u Srbiji poslednjih nekoliko godina beleže značajan ekonomski rast i razvoj“, istakao je Ljajić.

Na otvaranju sajma predstavnici kompanije Djuk-Peterson, koja je organizator, kao i Samsunga i Tošibe rekli su da posetioci mogu na sajmu da nađu najsavremenije proizvode, poslednje generacije, po pristupačnim cenama.

Kako je najavio koordinator prodaje u Tehnomaniji Željko Milović, organizatori su želeli da ovaj treći po redu Sajam bude obeležen nečim posebnim, pa su uz najveće sajamske popuste do sada, obezbedili i najnovije modele televizora, koji su se tek pojavili na svetskom tržištu. Od šest najnovijih modela, na sajmu su prisutna četiri.

Ove godine manifestaciji pripojen i Sajam osvetljenja. Sajam će biti propraćen nizom stručnih skupova, među kojima su i skupovi najvećih svetskih kompanija.