Љајић: Значајан економски раст електронске индустрије и телекомуникација

Потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас на отварању Сајма рачунара, потрошачке електронике и кућних апарата (ЦЕ-ХА) да је Србија у области ИТ, електроиндустрији и телекомуникацијама, последњих година забележила значајaн економски раст и развој.

Љајић је честито надлежним на организацији 3. сајма ЦЕ-ХА, јер се одржава упркос економској кризи, а не заостаје за сличним манифестацијама у свету истичући да је ЦЕ-ХА назначајнији сајамски скуп у тој области у региону.

Министар је нагласио да је прошле године електроиндустрија Србије остварила извоз вредан 864 милиона евра, а извезен је софтвер у вредности око 200 милиона евра.

Према речима Љајића, у 2012. години тржишна вредност области телекомуникација у нашој земљи износила је милијарду и по евра.

Тржиште телекомуникација у Србији је потпуно либерализовано и има још доста потенцијала за раст и развој те области, нагласио је Љајић.

„Србија постаје препозантљива по ИТ индустрији и на светким листама, она се налази између 30. и 50. места, што је њен најбољи пласман у некој од индустријских облсти“, рекао је он.

Међу 10 највећих извозника у првих шест месеци ове године три су у области електроиндустрије, додао је Љајић.

На сајму, који траје до 29. септембра, учесвтује око 200 излагача, од којих 97 одсто иностраних и заступљни су најзначајнији произвођачи телефона, рачунара, телевизора, кућних апарата и аудио и видео опреме.

Он је казао да грађане очекују на сајму приступачне цене, а привреднике значајни пословни контакт и изразио уверење да ће бити нових инвеститора који ће препознати Србију као инвестициону дестинацију.

„Реч је о областима и секторима који у Србији последњих неколико година бележе значајан економски раст и развој“, истакао је Љајић.

На отварању сајма представници компаније Дјук-Петерсон, која је организатор, као и Самсунга и Тошибе рекли су да посетиоци могу на сајму да нађу најсавременије производе, последње генерације, по приступачним ценама.

Како је најавио координатор продаје у Техноманији Жељко Миловић, организатори су желели да овај трећи по реду Сајам буде обележен нечим посебним, па су уз највеће сајамске попусте до сада, обезбедили и најновије моделе телевизора, који су се тек појавили на светском тржишту. Од шест најновијих модела, на сајму су присутна четири.

Ове године манифестацији припојен и Сајам осветљења. Сајам ће бити пропраћен низом стручних скупова, међу којима су и скупови највећих светских компанија.