Љајић позвао инвеститоре из Чешке да улажу у Србију

На отварању Бизнис форума “Србија – Чешка” који је одржан у Привредној комори Србије у Београду потпредседник владе Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић позвао је чешке инвеститоре да улажу у Србију истакавши да ће влада помоћи нашим привредницима да нађу место на захтевном чешком тржишту.

Љајић је истакао да постоји велики простор за заједничку сарадњу компанија две државе и наступ на тржиштима Азије и Африке, поменувши послове у грађевинарству и енергетици у Ираку, Азербејџану, али и Либији, чим се ситуација смири.

Он је нагласио да су одлични политички односи и бројни билатерални споразуми створили оквир за унапређење привредне и економске сарадње.

Љајић је истакао да Србија чини све да буде атрактивна инвестициона дестинација, предузимајући мере као што су борба против корупције, споразуми о слободној трговини са низом земаља, као и унапређење правног оквира.

Говорећи о великим пројектима у Србији за које је заинтересована Чешка, Љајић је навео реконструкцију пруге Ниш – Димитровград, на железничком Коридору 10, као и сарадњу у области енергетике и градњу хидроелектрана, ревитализацију рудника Штаваљ и изградњу термолектрана у том месту код Сјенице.

Он је оценио да сарадња две земље може бити унапређена, осим кроз робну размену, највише у области пољопривреде, али и у областима енергетике, саобраћаја и инфраструктуре.

Љајић је указао на значај двосмерне сарадње, која као таква има перспективу на дужи рок.

Министар индустрије и трговине Чешке Мартин Куба нагласио је да је за ту државу Србија атрактиван партнер што показује и бројност чешке делегације која је посетила Београд.

Он је казао да је Србија за Чешку атрактивна као дестинација за улагања и извоз и да на форуму учествује низ чешких компанија из области металске индустрије, саобраћаја и инфраструктуре које поседују велико инвестиционо искуство.

Куба се сложио са потпредседником српске владе Љајићем да компаније из обе државе треба да имају користи од економске сарадње и да развијају инвестициона партнерства ради заједничког наступа ван тржишта ЕУ.

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин поручио је да Србија жели да се угледа на Чешку и да је наш циљ да остваримо успешну и стабилну економију какву има та држава.

Он је указао да основу економских односа две земље представљају спољно-трговинска размена, инвестиције и чешка развојна помоћ која износи 22 милиона евра.

Истичући да у промоцији економских односа две земље незаменљиво место има сарадња њених привредних комора, Бугарин је навео да су искуства Чешке драгоцена за Србију, како она на унутрашњем плану, тако и она из периода припрема за чланство у ЕУ.

Он је рекао да је спољнотрговинска размена, као доминантан облик економске сарадње две земље, од 2003. године у сталном порасту, док је у 2009. години,, као последица светске економске кризе, забележена одређена стагнација и смањење.

Укупна робна размена Србије и Чешке у првих 10 месеци ове године износи 447,8 милиона долара. Извоз из Србије био је 137,4 милиона долара, а увоз 310 милиона, док је дефицит и даље на српској страни, у висини од 173 милиона долара, рекао је Бугарин.

Он је додао да су инвестиције Чешке у новцу, за период од 2005. до 2012. године, према подацима НБС, износиле 29,22 милиона евра.

Председник Привредне коморе Чешке Петр Кужел такође је указао да је Србија за Чешку дугорочни партнер што се показује и кроз низ заједнички реализованих пројеката.

“Труд Србије да постане још једна чланица ЕУ може да се унапреди искуствима кроз која смо ми прошли”, поручио је он, истакавши да су пословни форуми добра прилика да се кроз директне контакте размене искуства и договоре нови аранжмани и пројекти.

На пословном форуму „Србија – Чешка“, који је организован у оквиру посете ческог премијера Петра Нечаса Србији, учествује готово 100 компаније из једне и друге земље.

После уводног дела, министри Љајић и Куба су потписали протокол о сарадњи са заседања шесте Мешовите комисије за економску сарадњу Србије и Чешке, потом су организовани билатерални сусрети привредника, а форум ће затворити два премијера, Ивица Дачић и Петр Нечас. (ТАНЈУГ)