Љајић: Неопходно очувати старе занате

Потпредседник Владе Републике Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић оценио је данас да треба начинити прекретницу у односу државе према старим занатима јер је то област у којој Србија има много тога да понуди.

Фото: Фонет

Фото: Фонет

Љајић је на додели бесповратних средстава за 45 привредних субјеката из области старих заната у Палати Србија, нагласио да је то прилика да се још једном истакне важност очувања традиционалних заната у нашој земљи.

Он је подсетио на то да је Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација издвојило 15.750.000 динара помоћи старим занатима, док вредност појединачне стимулације износи од 100 хиљада до 500 хиљада динара.

Реч је о скромним средствима, али верујем да ће она помоћи многима, посебно у доба економске кризе, поручио је потпредседник Владе.

Он је указао на то да традиционални занати пружају значајан допринос у националном брендирању Србије, и прецизирао да у нашој земљи има приближно 1.200 занатлија.

Од тог броја, како је додао, њих 365 поседује сертификат, и само су они могли да се пријаве на конкурс за доделу средстава.

Према његовим речима, у плану је и одржавање националне изложбе старих заната, при чему би држава, заједно са занатлијама, требало да дефинише и кластер развоја старих заната.

Фото: Фонет

Љајић је оценио да би то у великој мери смањило трошкове производње и олакшало пласман производа старих заната на иностраним тржиштима.

Он је рекао и да би до краја године требало донети нови закон о занатству, и потврдио да ће држава финансијски помоћи наступ занатлија на међународним сајмовима.

Верујем да је ово један нови почетак и сигуран сам да једном организованом акцијом и заједничком активношћу можемо да допринесемо ревитализацији занатства у Србији, што и јесте био основни смисао и циљ овог конкурса, закључио је Љајић.