Љајић: Мала и средња предузећа су мотор привредног развоја

Потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић отворио је данас 14. Међународни сајам иновација, кооперације и предузетништва „ИНОКООП 2013“ у Зрењанину и том приликом рекао да су мала и средња предуезћа и предузетници мотор економског развоја и основ за раст БДП-а, али и за смањење стопе
незапослености, што посебно важи за Србију и земље у транзицији.
Љајић је додао да је наспурот томе, у Србији у периоду од 2009. до 2011. године управо у сектору малих и средњих предузећа и предузетника без посла остало 153 хиљаде запослених.
„То значи да су највећи губитници економске кризе, не само у Србији, већ и у 20 земаља ЕУ, мала и средња предузећа и предузетници“, рекао је Љајић и нагласио да је управо да би се такав тренд преопкренуо битно одржавање сајмова као што је овај традиционални скуп предузетника у Зрењанину.
Према његовим речима, приватрни сектор у Србији данас запошљава 45 одсто укупно запослених и учествује у укупном БДП-у са свега 30 одсто, док је у Европској унији 66 одсто запослених у приватном сектору и он учествује у БДП-у до чак 60 одсто.“У последњих 10 година у ЕУ сектор МСПП је упослио 85 одсто свих новозапослених радника и то је чињеница са којом морамо да се суочимо и да не очекујемо више да држава у својој администрацији и јавном сектору запошљава све који чекају посао“, нагласио је Љајић.

Он је истакао да мора да се развија и мотивише предузетнички дух по коме смо били препознатљиви, а који се у овој кризи негде изгубио.“Нема више приватне иницијативе, а искрено, нема напретка и опоравка уколико предузетнички дух не мотивишемо“, додао је министар.

Љајић је навео и да су иновације и кооперација такође важне јер криза више не трпи просек, а садашње време захтева високостручне људе спремне на учење и усавршавање.

У спортској хали „Медисон“, где се од 29. до 31. августа одржава 14. по реду сајам „Иноцооп“ појавило се ове године 280 излагача на 80 штандова, из 10 држава, који ће представити своје производе и услужне могућности.

Организатор сајма „Инокоп 2013“ је Регионална привредна комора Зрењанин и Опште удружење предузетника Зрењанин у сарадњи са Туристичким центром града Зрењанина.