Ljajić: Cilj je ostvariti šest milijardi dolara od izvoza hrane

Cilj Srbije je da do 2015. godine ostvari šest milijardi dolara deviznog priliva od izvoza hrane, a do 2020. godine 10 milijardi dolara, rekao je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić na otvaranju Međunarodnog sajma hrane i pića „Foodrex Culinaria“.

Neophodno je da iskoristimo sve raspoložive kapacitete, rekao je Ljajić i ukazao da u Srbiji uljare koriste 50 odsto kapaciteta, šećerane 25, konditorska industrija 40, industrija mesa 30, a industrija stočne hrane 34 odsto.

To je podatak, koji pokazuje da strani investitori imaju prostora za ulaganje u proizvodnju hrane u Srbiji, rekao je Ljajić i dodao da su investitori do sada uložili tri milijarde evra u tu oblast.

Malo je poznato da je Srbiju i agencija UN za hranu FAO prepoznala kao zemlju koja je značajni proizvođač u svetu, pa je tako Srbija druga u svetu po proizvodnji šljive, treća po malinama i brašnu od žitarica, četvrta po guščijoj pašteti, peta po uzgajanju deteline, šesti po pilećoj džigerici, sedmi po repi i deveta po dunji i sladoledu, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, 21. vek će biti vek borbe za hranu, vodu i energiju, a na svu sreću Srbija je bogata sa sva tri resursa.