Љајић: Циљ је остварити шест милијарди долара од извоза хране

Циљ Србије је да до 2015. године оствари шест милијарди долара девизног прилива од извоза хране, а до 2020. године 10 милијарди долара, рекао је данас потпредседник Владе Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић на отварању Међународног сајма хране и пића „Foodrex Culinaria“.

Неопходно је да искористимо све расположиве капацитете, рекао је Љајић и указао да у Србији уљаре користе 50 одсто капацитета, шећеране 25, кондиторска индустрија 40, индустрија меса 30, а индустрија сточне хране 34 одсто.

То је податак, који показује да страни инвеститори имају простора за улагање у производњу хране у Србији, рекао је Љајић и додао да су инвеститори до сада уложили три милијарде евра у ту област.

Мало је познато да је Србију и агенција УН за храну ФАО препознала као земљу која је значајни произвођач у свету, па је тако Србија друга у свету по производњи шљиве, трећа по малинама и брашну од житарица, четврта по гушчијој паштети, пета по узгајању детелине, шести по пилећој џигерици, седми по репи и девета по дуњи и сладоледу, рекао је Љајић.

Према његовим речима, 21. век ће бити век борбе за храну, воду и енергију, а на сву срећу Србија је богата са сва три ресурса.