Кувajт зaинтeрeсoвaн зa дaљe инвeстирaњe у Србиjу

Потпредседник Владе Републике Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић разговарао је данас у Београду са генералним директором Кувајтског фонда за арапски економски развој Абдулвахабом Ал Бадером о могућностима за наставак кувајтских и инвестиција осталих арапских земаља у привредне и инфраструктурне пројекте у Србији.

Љајић и Ал Бадер су се, у том циљу, договорили да најзначајнији пројекти из поменутих области на пролеће наредне године буду представљени државним инвестиционим фондовима Кувајта, Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије, како би се иницирале активности на њиховој што скоријој реализацији.

На састанку је договорено и да током предстојећег заседања Међудржавног комитета за економску и трговинску сарадњу Србије и Кувајта, чије је одржавање планирано за април наредне године у Кувајту, буду организовани Дани Србије, на којима би били представљени привредни и туристички потенцијали наше земље. Оваква  манифестација, оценили су Љајић и Ал Бадер допринела би унапређењу робне размене и свеукупне економске сарадње две државе.

Кувајтски фонд за арапски економски развој одобрио је Србији кредит у износу од 25 милиона за изградњу главне железничке станице „Прокоп“ у Београду, а Абдулвахаб Ал Бадер је током данашњег састанака показао интересовање за финансирање и других пројеката у Србији.