Измене Закона о трговини унапредиће пословни амбијент и заштиту потрошача

Потпредседник Владе Републике Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да је циљ измена Закона о трговини да се унапреди пословни амбијент, поспеши конкуренција и допринесе заштити потрошача у Србији.

Љајић је, образлажући Предлог закона о изменама и допунама Закона о трговини, навео да су при изради важећег закона уважени сви међународни стандарди и европске директиве у области трговине, али да су се ипак показале одређене мањкавости.

Примена Закона почела је 1. јануара 2011. године и током две године уочило се да има одређене мањкавости, да су нека решења непримењива у пракси, а да је закон у појединим одредбама рестриктиван и тако спречава даљи развој трговине, истакао је потпредседник Владе.

Он је напоменуо да је, уважавајући искуства примене Закона и предлоге струке, трговаца, као и свих учесника на тржишту, одлучено да се иде са изменама чији је циљ да се унапреди пословни амбијент, поспеши конкуренција и допринесе заштити потрошаца.

Љајић је навео да се измене могу поделити у четири групе – уклањање рестриктивних ограничења, новине које закон доноси, измене које доприносе ефикасном раду тржишне инспекције, док су четврта група техничке измене.

Према његовим речима, Предлогом измена и допуна поменутог закона, између осталог, укида се одредба по којој је Центар за развој трговине давао дозволе за велике трговинске објекте јер она није ни примењивана у пракси.

Измене Закона о трговини, како је истакао, предвиђају и поједностављење вођења документације о промету.