Država pomaže razvoj preduzetništva

Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim LJajić izjavio je da su preduzetnici najveći gubitnici u krizi i dodao da taj sektor zapošljava dve trećine zaposlenih i učestvuje sa 33 odsto u BDP.

„Kriza nije mogla da mimoiđe mala i srednja preduzeća, a ni država se nije najbolje snašla u pomoći tom sektoru“, rekao je LJajić na konferenciji koju je organizovao dnevni list Blic povodom izbora za Blic preduzetnika godine.

On je dodao da je država već preduzela mere pomoći, kao što su da preduzeća plaćaju PDV po naplati robe, ukidanje fiskalnih kasa za zanatlije, a cenzus za obavezan ulazak u PDV sistem je podignut sa četiri na osam miliona dinara.

„Sve ove mere stvaraju povoljniju klimu za razvoj preduzetništva“, rekao je LJajić.

Prema njegovim rečima, za razvoj preduzetništva potrebni su povoljniji krediti, jer podaci USAID-a pokazuju da od 10 preduzeća koja traže kredit, samo četiri ga dobiju.

„Ključni problem koji moramo da prevaziđemo jeste to što mi umesto preduzetničkog, razvijamo službenički duh“, rekao je LJajić.

On je dodao da treba jačati preduzetnički duh i da preduzetništvo treba da bude deo obrazovnog sistema.

Za izbor najboljeg preduzetnika u Srbiji, koji organizuje dnevni list Blic i Sosijete Ženeral banka, ove godine je predloženo 300 malih preduzeća, a pobednik će biti proglašen krajem marta.