Друштвено одговорно пословање недовољно развијено

Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да у време кризе не треба очекивати друштвено одговорно пословање компанија, уколико им држава не обезбеди одређене олакшице.

Љајић је на панел дискусији „Одрживо пословање и извештавање у Србији – ПР или пословња стратегија“ , одржаној у Београду у организацији недељника Време, нагласио да је важно и јачање свести грађана о друштвено одговорном пословању.

Љајић је казао да је друштвено одговорно пословање више уочено код страних мултинациноналних комапнија које послују у Србији, него код домаћих фирми.

„Држава је створила законску регулативу, али то није довољно. Тешко ћемо у условима кризе натерати компаније на друштвену одговорност ако нема стимулација од државе“, рекао је он.

Говорећи о законској регулативи, министар је подсетио да је у Србији усвојена стратегија за друштвено одговорно пословање, Закон о волонтирању, као и Закон о запошљавању особа са инвалидитетом.

Љајић је навео да се компаније у Србији чешће одлучују да плате казне него да запосле особу са инвалидитетом.

„Кроз разне анкете које смо спроводили добили смо одговоре да многи сматрају да је друштвено одговорно пословање само поштовање закона“, додао је Љајић.