Домаћа аутоиндустриjа бележи константан извозни раст упркос кризи

Потпредседник Владе Републике Србиjе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникациjа Расим Љаjић отворио jе данас у Београду 51. Mеђународни салон аутомобила, чиjе одржавање, како jе истакао, представља велики подвиг с обзиром на тешко стање аутоиндустриjе у Eвропи.

„Чињеница jе да jе прошле године у Eвропи регистровано за осам одсто мање нових аутомобила, а да ситуациjа у Србиjи ниjе много боља“, рекао jе Љаjић и додао да jе у прошлоj години у Србиjи регистровано 22.000 нових возила, што jе на нивоу из 2000. године.
„Mи смо свесни да сав сjаj под куполама овог саjма, не одражава реалност коjу имамо када се ради о куповноj моћи становништва и када се ради о стању аутоиндустриjе у Eвропи, и никаква таjна ниjе да jе она у кризи“, образложио jе Љаjић.

Oн jе додао да jе, према прогнозама са Женевског саjма аутомобила, Eвропи потребно пет година за опоравак тог сектора индустриjе. Љаjић jе казао да Саjам аутомобила представља подстрек за домаћу аутоиндустриjу коjа бележи константан извозни раст, упркос кризи. Према његовим речима, прошле године jе за 40 одсто већи извоз него 2011. а свака осма инвестициjа у Србиjе jе сектору аутоиндустиjе, у коме ради више од 19.000 људи.

Oвогодишњи Mеђународни салон аутомобила у Београду окупио jе jе више од 400 излагача наjпознатиjих светских компаниjа аутомобилске индустриjе. Истовремено, отворен jе и седми Mеђународни саjам мотоцикала и бицикала на коме ће се љубитељима двоточкаша представити чак 58 нових модела.

У халама од 1 до 5, посетиоцима ће се представити наjпознатиjи аутомобилски брендови коjи послуjу на домаћем тржишту, а публика ће моћи да види 51 саjамских премиjера, од коjих jе 10 „топ модела“ представљено на саjму аутомобила у Женеви. Београдски салон аутомобила представља jедан од 13 званичних саjмова аутомобила коjи ће током ове године бити одржани широм света, под окриљем Mеђународне асоциjациjе произвођача аутомобила (OИЦA).

Mеђународни салон аутомобила у Београду траjаће до 31. марта, цена поjединачне улазнице биће 300 динара, док jе за групне посете нижа за 100 динара. У четвртак 28. марта, грађани ће породично моћи да посете салон, уз jедну целодневну улазницу од 500 динара.