Ljajić: Spremni smo da intervenišemo iz robnih rezervi

Ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu i telekomunikacije Rasim Ljajić izjavio je, povodom najava raznih poskupljenja, da država neće sedeti skrštenih ruku i da je spremna i da interveniše iz robnih rezervi.

Najavljena poskupljenja ne samo da smanjuju promet u trgovinama, već značajno utiču na životni standard stanovništva, podsetio je  ministar Ljajić.

„Uredba o maržama ostaće na snazi, ali sada će biti važnije da se preduzmu mere koje će kod proizvođača smanjiti pritisak. Mi smo već stupili u kontakte i ovih dana ćemo sa njima razgovarati kako bismo utvrdili šta može da se preduzme. Spremni smo i da intervenišemo iz robnih rezervi, ali je u ovom trenutku važno da prvo utvrdimo bilanse“, rekao je Ljajić listu „Danas“.

On je dodao da pšenice ima oko dva miliona tona, što zadovoljava domaće potrebe, a i dalje se otkupljuje kako bi moglo da se interveniše na tržištu.

„Sa kukuruzom, sojom i suncokretom situacija je znatno lošija, a to direktno utiče na povećanje proizvodne cene mesa. U zalihama kod robnih rezervi imamo oko 70 miliona tona kukuruza i videćemo kakve su mogućnosti da se sa tim količinama interveniše kod proizvođača kako bi smanjili njihove troškove“, istakao je Ljajić.