Љајић: Спремни смо да интервенишемо из робних резерви

Министар за унутрашњу и спољну трговину и телекомуникације Расим Љајић изјавио је, поводом најава разних поскупљења, да држава неће седети скрштених руку и да је спремна и да интервенише из робних резерви.

Најављена поскупљења не само да смањују промет у трговинама, већ значајно утичу на животни стандард становништва, подсетио је  министар Љајић.

„Уредба о маржама остаће на снази, али сада ће бити важније да се предузму мере које ће код произвођача смањити притисак. Ми смо већ ступили у контакте и ових дана ћемо са њима разговарати како бисмо утврдили шта може да се предузме. Спремни смо и да интервенишемо из робних резерви, али је у овом тренутку важно да прво утврдимо билансе“, рекао је Љајић листу „Данас“.

Он је додао да пшенице има око два милиона тона, што задовољава домаће потребе, а и даље се откупљује како би могло да се интервенише на тржишту.

„Са кукурузом, сојом и сунцокретом ситуација је знатно лошија, а то директно утиче на повећање производне цене меса. У залихама код робних резерви имамо око 70 милиона тона кукуруза и видећемо какве су могућности да се са тим количинама интервенише код произвођача како би смањили њихове трошкове“, истакао је Љајић.