Љајић разговарао са представницима синдиката о стабилизацији тржишта основних животних намирница

Потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине Расим Љајић разговарао је са представницима Савеза самосталних синдиката Србије о мерама које министарство преузима у циљу стабилизације тржишта основних животних намирница и цена у Србији.
Министар Љајић је после састанка изјавио да је давно прошло време када је држава контролисала цене и да би враћање на такав систем значило да Србија стаје у ред оних земаља које не намеравају да иду ка ЕУ и Светској трговинској организацији.

„Питам све шта држава реално може да уради ако хоће да поштује неке елементарне принципе тржишне привреде и економије и слободног тржишта“, нагласио је Љајић и додао да „ми не живимо у Титово време да можемо да лимитирамо и контролишемо цене свих животних производа који се појављују на тржишту“.

Министар Љајић је поновио да држава не може никаквом административном одлуком да натера било кога да снизи цену својих производа, јер се то коси са принципима слободног тржишта и указао да Влада Србије поред бесцаринског увоза 20.000 тона уља, разматра и могућност увоза још неких животних намирница, зависно од ситуације на тржишту.
Како је истакао, једина последица тога што су неки од произвођача урадили може да буде пад тражње, а да држава бесцаринским увозом омогући аутоматско смањење цене тих производа.
Расим Љајић је најавио да ће представници министарства у петак почети серију разговора са произвођачима уља, шећера, млека и млечних производа, меса, али и великих трговинских ланаца, после чега ће бити донете нове мере.
Он је подсетио да је држава већ предузела пакет мера за спречавање поремећаја на тржишту – интервенисала из Робних резерви, омогућила бесцарински увоз за неке животне намирнице и ограничила извоза неких пољопривредних производа, а такође и ограничила цену хлеба од брашна Т-500 и до краја године ограничила трговачку маржу за пет основних животних намирница.

Истичући да све оно што влада чини јесте гашење пожара, који је настао зато што су неки произвођачи неоправдано подигли цене, Љајић је поручио да је дугорочно једини лек – борба против картела и монопола и јачање конкуренције.

„То што није учињено протеклих 12 година дошло је на наплату сада, нажалост, овој влади после два месеца и ми ту цену морамо да платимо“, закључио је Љајић.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да синдикати за сада не одустају од најављених протеста и изразио наду да ће успети да дођу до решења.

„Разговор који смо данас имали са министром води ка решавању проблема. Да ли ћемо то успети да решимо то очито није питање само министарства и нас као синдиката, питање је и произвођача“, казао је Орбовић.

Он је указао да синдикати намеравају да разговарају и са представницима локалне самоуправе, будући да је велики део поскупљења управо усмерен са те стране – превоза, грејања и осталих комуналних услуга“.