Љајић најавио стабилизовање тржишта у снабдевању уљем

Потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић изјавио је јутрос да ће бити искоришћене све расположиве мере да се стабилизује тржиште када је реч о снабдевању уљем.

Љајић је, гостујући на ТВ Пинк, потврдио да ће данас Влада на седници донети одлуку о бесцаринском увозу додатних 20.000 тона уља.

Он је подсетио да постоји још 3.000 тона по првој одлуци владе о интервенцији из робних резерви и да ће додатне 3.000 тона, такође, бити дистрибуиране у малопродајним објектима широм Србије.

Љајић је оценио да су многе цене подигнуте неоправдано, јер су многи трговци искористили повећање ПДВ-а.

Љајић је изразио наду да неће доћи до протеста који је најавио председник СССС Љубисав Орбовић и оценио да је захтев који је тај синдикат поставио нереалан – да држава нареди смањење цена.

Он је рекао да су могуће интервенције из робних резерви, обезбеђивање бесцаринског увоза, да се забрани извоз за неке производе као што је урађено за соју, сунцокрет, шећерна репа и да ће ти механизми дати резултат.

„Док год не појачамо конкуренцију и не изборимо се против монопола ми можемо да имамо овакву ситуацију“, рекао је Љајић, који је упозорио да Србију обавезују и споразуми које има са земљама ЕУ и истакао да је предложио разговоре са произвођачима и трговцима.

Он је рекао да су јуче вођени разговори са Немцима о довођењу њихових трговинских ланаца који су купили шест – седам локација за изградњу својих објеката.

Љајјић је рекао да је ограничена произвођачка трговачка цена хлеба која износи 48, 5 динара за врсту „сава“ од брашна тип 500.

Он је најавио да ће почети реформа робних резерви и најавио да је план да до краја године буду донете хитне измене закона о трговини, измене закона о потрошачима и о енергетској трговини.