Уље из резерви – 142,56, а шећер – 95,05 динара

Влада Србије је на иницијативу Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација донела одлуку да се из робних резерви интервентно прода пет милиона литара рафинисаног сунцокретовог уља и пет милиона килограма шећера, како би се заштитило тржиште и обезбедила нормална снебдевеност становништва овим намирницама.

Малопродајна цена уља ће износити 142, 56 динара за литар, а шећера до 95, 05 динара по килограму.

Прве количине уља и шећера из Робних резерви могу се очекивати у трговинама широм Србије већ наредне седмице, најавио је данас директор Дирекције за робне резерве Горан Тасић.

Он је за Тањуг рекао да Робне резерве располажу довољним количинама уља и шећера и да темпо испоруке трговинама зависи од техничке процедуре и организације транспорта.

Како је Тасић објаснио, након што Робне резреве од Министарства спољне и унутрашње трговине добију списак заинтересованих трговаца, почеће да из позивају да потпишу уговоре, највероватније од уторка.

Након тога, трговци одлазе у уљаре и шећеране да преузму те намирнице.

У трговинама широм Србије већ неколико дана приметна је несташица уља и шећера.

Празни рафови за уље и шећер створили су панику међу потрошацима, како због спремања зимнице тако и због најављеног поскупљења, па се ранијих дана могло видети како се уље и шећер купује у већим количинама када стигну у трговине.