Ukinute carine na uvoz žitarica

Vlada Srbije donela je odluku o privremenom ukidanju carina na uvoz žitarica i uljarica do naredne žetve. To je jedna od mera Vlade radi ublažavanja posledica suše. Jedna od mera Vlada Srbije radi ublažavanja posledica suše jeste odluka da se privremeno ukinu carine na uvoz žitarica i uljarica do naredne žetve.

Carina se neće naplaćivati na uvoz tvrde pšenice i semena uljane repice do 30. juna naredne godine, a kukuruza, soje i semena suncokreta do 31. avgusta 2013. godine.

Ističe se da je to jedna od mera koje Vlada Srbije preduzima radi ublažavanja posledica suše koja je uticala na značajno umanjenje prinosa ratarskih kultura.

Vlada je ocenila da će na taj način biti zaštićeno tržište ovim poljoprivrednim proizvodima.

Vlada Srbije usvojila je izveštaj o trenutnoj i očekivanoj elektroenergetskoj situaciji do kraja kalendarske godine i merama koje treba preduzeti u cilju obezbeđivanja uslova za stabilno funkcionisanje elektroenergetskog sistema u Srbiji.

Nedavno je ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da će se, ukoliko mere intervencija iz robnih rezervi ne budu dale rezultate, razmotriti i mogućnost privremenog ukidanja naplate carina na uvoz osnovnih životnih namirnica.

„Ukoliko mere koje smo sada preduzeli sa intervencijama iz robnih rezervi ne daju rezultate na kratak rok, mi ozbiljno razmišljamo i o meri privremenog ukidanja naplate carina na uvoz osnovnih životnih namirnica, što će u velikoj meri stabilizovati tržište i obezbediti da imamo osnovne životne namirnice u svim maloprodajnim objektima po pristupačnim cenama“, rekao je Ljajić za RTS.