Укинуте царине на увоз житарица

Влада Србије донела је одлуку о привременом укидању царина на увоз житарица и уљарица до наредне жетве. То је једна од мера Владе ради ублажавања последица суше. Једна од мера Влада Србије ради ублажавања последица суше јесте одлука да се привремено укину царине на увоз житарица и уљарица до наредне жетве.

Царина се неће наплаћивати на увоз тврде пшенице и семена уљане репице до 30. јуна наредне године, а кукуруза, соје и семена сунцокрета до 31. августа 2013. године.

Истиче се да је то једна од мера које Влада Србије предузима ради ублажавања последица суше која је утицала на значајно умањење приноса ратарских култура.

Влада је оценила да ће на тај начин бити заштићено тржиште овим пољопривредним производима.

Влада Србије усвојила је извештај о тренутној и очекиваној електроенергетској ситуацији до краја календарске године и мерама које треба предузети у циљу обезбеђивања услова за стабилно функционисање електроенергетског система у Србији.

Недавно је министар трговине Расим Љајић изјавио је да ће се, уколико мере интервенција из робних резерви не буду дале резултате, размотрити и могућност привременог укидања наплате царина на увоз основних животних намирница.

„Уколико мере које смо сада предузели са интервенцијама из робних резерви не дају резултате на кратак рок, ми озбиљно размишљамо и о мери привременог укидања наплате царина на увоз основних животних намирница, што ће у великој мери стабилизовати тржиште и обезбедити да имамо основне животне намирнице у свим малопродајним објектима по приступачним ценама“, рекао је Љајић за РТС.