Rasim Ljajić: Sprečićemo nestašice i velika poskupljenja

Sprečićemo nestašice i drastična poskupljenja osnovnih životnih namirnica – ulja, šećera, mleka. Iz dana u dan pripremamo i usvajamo nove mere kako građane ne bi pogodili poremećaji na tržištu koje je izazvala velika suša.
To, u razgovoru za “Novosti”, poručuje Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnje i spoljne trgovine, koji ovih dana ima pune ruke posla kako bi ponovo “napunio rafove” i zaustavio nekontrolisano divljanje cena:
– Sa šećerom se situacija sredila, a normalizuje se i sa uljem. Intervencije iz robnih rezervi urodile su plodom. Vlada je donela odluku i o bescarinskom uvozu pšenice, kukuruza, suncokretovog semena i šećerne repe, što će uticati na potpunu stabilizaciju tržišta životnix namirnica. Pomoći ćemo proizvođačima i farmerima u nabavci stočne hrane. Ulja i šećera će biti dovoljno.

Rasim Ljajić: Rafovi puni po staroj ceni

Rasim Ljajić: Rafovi puni po staroj ceni

Šta vredi što se ulje vraća u prodavnice, ako cena za litar dostiže i 180 dinara?
– Država ne može potpuno da zaustavi poskupljenja jer se cene regulišu na tržištu. Ali, u uslovima velike cenovne nestabilnosti, prinuđeni smo da zaštitimo najugroženije slojeve stanovništva. Intervenisaćemo sve više iz robnih rezervi. Svi koji su već preuzeli ulje iz robnih rezervi, ne smeju da prodaju litar ulja skuplje od 142 dinara.

Ali, pojedini trgovinski lanci još ne prodaju jeftinije ulje iz robnih rezervi iako im je dostupno?
– Ne možemo to da sprečimo. Tačno je da ima trgovinskih lanaca koji su potpisali ugovor sa državom, a nisu podigli ulje iz robnih rezervi nego prodaju svoje po višoj ceni.

Kako ćete stopirati najavljeno poskupljenje i nestašicu mleka?
– Počeli smo razgovore sa proizvođačima i u ponedeljak ćemo, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, razmotriti sve mere da mleka bude dovoljno i da ne bude velikog skoka cena. Siguran sam da ćemo naći rešenje i da će mleka biti.

Zloupotrebljavaju li proizvođači i trgovci sušu kako bi podigli cene, ili su ove nestašice realna posledica vremenskih nepogoda?
– Suša je u velikoj meri uzrokovala poremećaje na tržištu, ali je činjenica da ima i zloupotreba. Država će koristiti sve dostupne mehanizme da to spreči.

Hoće li cenovni udar na građane biti žestok ove zime? Strahuje se da će se i povećanje PDV preliti na narod…
– Sadašnji cenovni udar je bio najjači. On je posledica suše, poskupljenja hrane na svetskom tržištu i povećane tražnje osnovnih namirnica zbog spremanja zimnice. Na sreću, PDV nije povećan na hranu, tako da veće poremećaje ne očekujem.

Možemo li da očekujemo dolazak neke strane trgovinske kompanije uskoro u Srbiju?
– Mnoge kompanije su zainteresovane, ali je nezahvalno davati rokove i najavljivati velike projekte. Važno je da u najskorijem roku olakšamo pravne i birokratske procedure kako bi inostranim firmama bilo primamljivo da investiraju u Srbiju. Stranci se žale da su im potrebni meseci i godine da dobiju raznorazne dozvole. Moramo da im olakšamo da ulažu novac. Brzo ćemo, na primer, ukinuti odredbu u zakonu da ministarstvo daje dozvole za sve objekte veće od 2.000 kvadrata.

Godinama se najavljuje dolazak “Ikee” u Beograd, hoće li se to konačno desiti u vašem mandatu?
– “Ikea” ima ozbiljnu nameru da uđe u Srbiju. Zainteresovani su za izgradnju pet objekata u našoj državi, a dve lokacije su već kupili. Ukoliko rešimo sve, do kraja 2013. “Ikea” će otvoriti prvi veći objekat u Srbiji.

Je li Vlada uspela da izbegne bankrot državne kase od koga se strahovalo?
– Izbegavao sam te kataklizmične prognoze, iako je ekonomska situacija u zemlji ozbiljna. Moramo paralelno da smanjujemo deficit, podižemo privredu i izvoz. Nema drugog leka. Sledi nam i velika reforma u javnom sektoru. Sve to će nas dugoročno izvesti na siguran put.

Kada ćete izaći sa analizom rada ekonomskih diplomata? Hoće li neko biti vraćen u Srbiju?
– Dobili smo izveštaje svih diplomata i u toku je analiza. Do kraja budžetske godine sigurno će svi ostati na poslovima, ali ćemo u idućoj godini smanjiti mrežu. Deo ljudi će biti vraćen.

Svi su najavljivali departizaciju, a vidimo da Vlada i dalje postavlja stranačke funkcionere u javna preduzeća?
– Zalagaću se za to da samo uspešni mogu da budu na čelu javnih preduzeća. Stručnost mora da bude na prvom mestu. Predložiću da se zakonski reguliše da se posle godinu dana smenjuju direktori koji imaju negativne rezultate.

Kako će Srbija da nastavi evropske integracije kad nas evropski zvaničnici sve više suoačavaju sa izborom – Kosovo ili EU?
– Nijedna zvanična evropska institucija nas nije suočila sa tom dilemom. Srbija će ispuniti sve formalne uslove za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU i ne mogu da verujem da će nas neko u tome sprečiti. Primenićemo sve postignute dogovore sa Prištinom. Ne mogu da tvrdim da nam se neće isporučiti i neki teži uslovi vezani za Kosovo uoči samog članstva u EU, ali to je još na “dugom štapu”. Srbija će postaviti jasno crvene linije koje nećemo pregaziti.

Novosti, 22. septembar 2012.