Расим Љајић: Спречићемо несташице и велика поскупљења

Спречићемо несташице и драстична поскупљења основних животних намирница – уља, шећера, млека. Из дана у дан припремамо и усвајамо нове мере како грађане не би погодили поремећаји на тржишту које је изазвала велика суша.
То, у разговору за “Новости”, поручује Расим Љајић, потпредседник Владе и министар унутрашње и спољне трговине, који ових дана има пуне руке посла како би поново “напунио рафове” и зауставио неконтролисано дивљање цена:
– Са шећером се ситуација средила, а нормализује се и са уљем. Интервенције из робних резерви уродиле су плодом. Влада је донела одлуку и о бесцаринском увозу пшенице, кукуруза, сунцокретовог семена и шећерне репе, што ће утицати на потпуну стабилизацију тржишта животниx намирница. Помоћи ћемо произвођачима и фармерима у набавци сточне хране. Уља и шећера ће бити довољно.

Расим Љајић: Рафови пуни по старој цени

Расим Љајић: Рафови пуни по старој цени

Шта вреди што се уље враћа у продавнице, ако цена за литар достиже и 180 динара?
– Држава не може потпуно да заустави поскупљења јер се цене регулишу на тржишту. Али, у условима велике ценовне нестабилности, принуђени смо да заштитимо најугроженије слојеве становништва. Интервенисаћемо све више из робних резерви. Сви који су већ преузели уље из робних резерви, не смеју да продају литар уља скупље од 142 динара.

Али, поједини трговински ланци још не продају јефтиније уље из робних резерви иако им је доступно?
– Не можемо то да спречимо. Тачно је да има трговинских ланаца који су потписали уговор са државом, а нису подигли уље из робних резерви него продају своје по вишој цени.

Како ћете стопирати најављено поскупљење и несташицу млека?
– Почели смо разговоре са произвођачима и у понедељак ћемо, заједно са Министарством пољопривреде, размотрити све мере да млека буде довољно и да не буде великог скока цена. Сигуран сам да ћемо наћи решење и да ће млека бити.

Злоупотребљавају ли произвођачи и трговци сушу како би подигли цене, или су ове несташице реална последица временских непогода?
– Суша је у великој мери узроковала поремећаје на тржишту, али је чињеница да има и злоупотреба. Држава ће користити све доступне механизме да то спречи.

Хоће ли ценовни удар на грађане бити жесток ове зиме? Страхује се да ће се и повећање ПДВ прелити на народ…
– Садашњи ценовни удар је био најјачи. Он је последица суше, поскупљења хране на светском тржишту и повећане тражње основних намирница због спремања зимнице. На срећу, ПДВ није повећан на храну, тако да веће поремећаје не очекујем.

Можемо ли да очекујемо долазак неке стране трговинске компаније ускоро у Србију?
– Многе компаније су заинтересоване, али је незахвално давати рокове и најављивати велике пројекте. Важно је да у најскоријем року олакшамо правне и бирократске процедуре како би иностраним фирмама било примамљиво да инвестирају у Србију. Странци се жале да су им потребни месеци и године да добију разноразне дозволе. Морамо да им олакшамо да улажу новац. Брзо ћемо, на пример, укинути одредбу у закону да министарство даје дозволе за све објекте веће од 2.000 квадрата.

Годинама се најављује долазак “Икее” у Београд, хоће ли се то коначно десити у вашем мандату?
– “Икеа” има озбиљну намеру да уђе у Србију. Заинтересовани су за изградњу пет објеката у нашој држави, а две локације су већ купили. Уколико решимо све, до краја 2013. “Икеа” ће отворити први већи објекат у Србији.

Је ли Влада успела да избегне банкрот државне касе од кога се страховало?
– Избегавао сам те катаклизмичне прогнозе, иако је економска ситуација у земљи озбиљна. Морамо паралелно да смањујемо дефицит, подижемо привреду и извоз. Нема другог лека. Следи нам и велика реформа у јавном сектору. Све то ће нас дугорочно извести на сигуран пут.

Када ћете изаћи са анализом рада економских дипломата? Хоће ли неко бити враћен у Србију?
– Добили смо извештаје свих дипломата и у току је анализа. До краја буџетске године сигурно ће сви остати на пословима, али ћемо у идућој години смањити мрежу. Део људи ће бити враћен.

Сви су најављивали департизацију, а видимо да Влада и даље поставља страначке функционере у јавна предузећа?
– Залагаћу се за то да само успешни могу да буду на челу јавних предузећа. Стручност мора да буде на првом месту. Предложићу да се законски регулише да се после годину дана смењују директори који имају негативне резултате.

Како ће Србија да настави европске интеграције кад нас европски званичници све више суоачавају са избором – Косово или ЕУ?
– Ниједна званична европска институција нас није суочила са том дилемом. Србија ће испунити све формалне услове за добијање датума за почетак преговора са ЕУ и не могу да верујем да ће нас неко у томе спречити. Применићемо све постигнуте договоре са Приштином. Не могу да тврдим да нам се неће испоручити и неки тежи услови везани за Косово уочи самог чланства у ЕУ, али то је још на “дугом штапу”. Србија ће поставити јасно црвене линије које нећемо прегазити.

Новости, 22. септембар 2012.