Nema opravdanja za ovako drastične skokove cena koji će svakako dovesti do pada tražnje

Mnogi proizvođači iskoristili su povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto da drastično povise cene svojih proizvoda. Iako je PDV povećan za dva procentna poena, pojedini proizvodi su potpuno neopravdano poskupeli i po 20 ili 30 odsto. Poskupela je i hrana iako je PDV na osnovne životne namirnice ostao osam odsto.

Neosporno je da je cena mnogih proizvodnih inputa u prethodnom periodu porasla, ali to i dalje nije opravdanje za ovako drastične skokove cena koji će svakako dovesti do pada tražnje.

Pošto se cene slobodno formiraju na tržištu, manevarski prostor države u ovoj oblasti je ograničen.  Država je donela Uredbu o ograničavanju marži na osnovne životne namirnice – brašno, suncokretovo ulje, kratkotrajno i dugotrajno mleko i jogurt, sveže goveđe, svinjsko i kokošije meso i slatkovodnu ribu i Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 kojim je maksimalna cena hleba Sava ograničena na 48,5 dinara. Tržišna inspekcija može da kontroliše i sankcioniše samo nepoštovanje ovih uredbi, formiranje svih ostalih cena zavisi od ponude i potražnje na tržištu.

Država će koristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da spreči velike poremećaje na tržištu, pa će osim pomenutih uredbi po potrebi intervenisati iz robnih rezervi i eventualno dozvoliti bescarinski uvoz nekih osnovnih životnih namirnica, iako je jasno da te mere imaju ograničeno dejstvo.

Trajni lek za ovaj problem jeste borba protiv monopola i razvoj konkurencije, zato će prioritet ove Vlade biti stvaranje uslova da što veći broj velikih trgovinskih lanaca dođe na srpsko tržište.