Прихваћено 10 амандмана на четири закона Министарства

Посланици Скупштине Србије завршили су данас у парламенту претрес свих 66 поднетих амандмана на предлоге Закона о извозу и увозу роба двоструке намене, Закона о промету и закупу непокретности, Измене и допуне закона о електронској трговини и Измене и допуне закона о заштити конкуренције.

Наставак седнице заказан је за четвртак, 31. октобар и том приликом ће се гласати за десет прихваћених амандмана.

На измене Закона о заштити конкуренције, које предвиђају продужење рока застарелости и вођење постпука пред Комисијом за заштиту конкуренције са три на пет година, стигао је 21 амандман од којих је Влада прихватила три.

Како је објаснио потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић током скупштинске дебате у начелу о том предлогу, у пракси се показало да је рок од три године често недовољан због вођења сложених поступака, прибављања често обимне документације, као и да су поједини предмети били изузетно комплексни, што је отклоњено продужењем рока.

Тај рок може најдуже да траје 10 година од времена повреде, додао је министар.

Тим изменама прецизира се и дефиниција доминантног положаја учесника на тржишту – то је до сада био онај ко је на тржишту имао 40 или више одсто учешћа, а сада ће учешће бити само један од параметара за дефинисање доминантног положаја.

Тако, предложеним решењима, ако неко има и мање од 40 одсто учешћа на тржишту може да има доминантан положај, а онај ко има више од 40 не мора, јер ће се узети у обзир и други параметри као што је финансијска снага учесника на тржишту, технолошке предности и стурктура тржишта.

Када је реч о изменама Закона о електронској трговини, које би требало да донесу правну заштиту у трговини електронским путем, парламентарци су уложили четири амандмана, од којих влада није прихватила ниједан.

Новина у том закону је то што се даје могућност тржишном инспектору да забрани пружање услуга када је повређен закон, а обухватаће и оне који пружају услуге у Србији, а немају седиште у земљи.

На Предлог закона о извозу и увозу роба двоструке намене, чија је суштина хармонизација са европским стандардима, обезбеђивање чврсте контроле и елиминисање нежељеног извоза и трговине тим производима, уложено је 22 амандмана, од којих је Влада прихватила пет.

Тим решењима, контролисаном робом двоструке намене сматра се роба која поред цивилне може да има и војну намену.

Неке од новина закона су увођење појма свеобухватне клаузуле, што значи да се проширује листа роба које могу да служе довструкој намени и за коју се мора тражити дозвола надлежних инститиција, а на чему је инсистирала ЕУ.

Посланици су на Предлог закона о посредовању у промету и закупу непократности уложили 19 амандмана, од којих је Влада прихватила два.