Nema razloga za poskupljenje mleka

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da nema razloga za poskupljenje mleka, najavljujući da će razgovarati sa proizvođačima o najavljenim većim cenama.
– Sigurno ćemo razgovarati sa proizvođačima mleka i videćemo šta su njihovi razlozi za najave poskupljenja – rekao je Ljajić za televiziju Vojvodine.

On je dodao da će se u tom razgovoru čuti kakvi su to novi inputi (ulazni troškovi) zbog kojih proizvođači najavljuju poskupljenje mleka “koje do sada nismo znali”, s obzirom na to da proteklih godinu dana nije bilo poskupljenja struje i drugih energenata.

Cena kukuruza bi, prema rečima Ljajića, zbog suše mogla da utiče posredno na poskupljenje stočne hrane, kao i mleka i mesa, “ali u ovom trenutku nema osnova za to poskupljenje”.

Ljajić je naveo da će proizvođači mleka koji najavljaju poskupljenja “biti koliko sutra kontaktirani“, dodavši da ne zna šta je razlog što zahtevaju poskupljenje.

On je naglasio i da Vlada Srbije neće “sedeti skrštenih ruku” i da će preuzeti sve što može kako bi tržište bilo snabdeveno mlekom.

– Jedna od mera (da sprečimo nestašice i poskupljenje mleka) je da odobrimo uvoz mleka iz susednih država – rekao je Ljajić.

On je naveo i da se pregovara sa pekarima koji od 30. septembra traže da hleb “sava” od tipa brašna 500 košta 54 dinara, dodavši da smatra da to poskupljenje nije realno. Ljajić je naveo da je resorno ministarstvo dobilo kalkulacije proizvođača hleba “koje se ne slažu sa našim” dodavši da će se videti kakav će ishod biti.

– Smatram da povećanje cene hleba “sava” na 54 dinara nije realno – rekao je on i podsetio da do 30. septembra važi Uredba vlade kojom je ograničena cena te vrste hleba.

Ljajić je najavio i da će toplanama na godinu dana biti produžen rok u kome moraju da vrate državi mazut dobijen na početku prošle grejne sezone.

On je objasnio da je rok za vraćanje kraj septembra ali da će biti prolongiran za godinu dana “jer nemaju da vrate mazut koji su dobili za prošlu grejnu sezonu”.

Većini toplana u Srbiji neophodna je pomoć Republičkih robnih rezervi da bi obezbedile potrebne količine mazuta i da bi 15. oktobra uspešno započele grejnu sezonu, a mnoge traže i poskupljenje grejanja od 10 do 45 odsto.