Нема разлога за поскупљење млека

Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић оценио је да нема разлога за поскупљење млека, најављујући да ће разговарати са произвођачима о најављеним већим ценама.
– Сигурно ћемо разговарати са произвођачима млека и видећемо шта су њихови разлози за најаве поскупљења – рекао је Љајић за телевизију Војводине.

Он је додао да ће се у том разговору чути какви су то нови инпути (улазни трошкови) због којих произвођачи најављују поскупљење млека “које до сада нисмо знали”, с обзиром на то да протеклих годину дана није било поскупљења струје и других енергената.

Цена кукуруза би, према речима Љајића, због суше могла да утиче посредно на поскупљење сточне хране, као и млека и меса, “али у овом тренутку нема основа за то поскупљење”.

Љајић је навео да ће произвођачи млека који најављају поскупљења “бити колико сутра контактирани“, додавши да не зна шта је разлог што захтевају поскупљење.

Он је нагласио и да Влада Србије неће “седети скрштених руку” и да ће преузети све што може како би тржиште било снабдевено млеком.

– Једна од мера (да спречимо несташице и поскупљење млека) је да одобримо увоз млека из суседних држава – рекао је Љајић.

Он је навео и да се преговара са пекарима који од 30. септембра траже да хлеб “сава” од типа брашна 500 кошта 54 динара, додавши да сматра да то поскупљење није реално. Љајић је навео да је ресорно министарство добило калкулације произвођача хлеба “које се не слажу са нашим” додавши да ће се видети какав ће исход бити.

– Сматрам да повећање цене хлеба “сава” на 54 динара није реално – рекао је он и подсетио да до 30. септембра важи Уредба владе којом је ограничена цена те врсте хлеба.

Љајић је најавио и да ће топланама на годину дана бити продужен рок у коме морају да врате држави мазут добијен на почетку прошле грејне сезоне.

Он је објаснио да је рок за враћање крај септембра али да ће бити пролонгиран за годину дана “јер немају да врате мазут који су добили за прошлу грејну сезону”.

Већини топлана у Србији неопходна је помоћ Републичких робних резерви да би обезбедиле потребне количине мазута и да би 15. октобра успешно започеле грејну сезону, а многе траже и поскупљење грејања од 10 до 45 одсто.