Država ne može da plaća ekonomske ambasadore

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu, telekomunikacije i informatičko duštvo Rasim Ljajić izjavio je da država ne može da plaća ekonomske ambasadore koji zarađuju dve do četiri hiljade evra mesečno, a nemaju nikakve rezultate i borave u zemljama sa kojima je trgovinska razmena na minimumu.

Ministar Ljajić je rekao da je analizirao izveštaje o radu ekonomskih ambasadora do aprila ove godine i da u njima nije našao velikih konkretnih rezultata.
„Ne bih da generalizujem sve, ima tu ljudi koji su pokušavali i nešto učinili, ali ne mogu ni da tretiram kao rezultat to što je neko bio na prijemu, slao pozivnice za prijem, razgovorao sa petim sekretarom neke ambasade u toj zemlji ili odlazio na sajmove – to nije razultat“, rekao je Ljajić TV B92.

On je objasnio da postoje dve ključne odrednice za ocenu učinka ekonomskih ambasadora i da su to postojanje potencijala da se sa određenom zemljom unapredi robna razmena i privredna saradnju i da postoje konkretni rezultati rada ambasadora. „Postoje zemlje gde je zaista razmena svedena na minimum i zašto tu da držimo nekog ekonomskog savetnika ili bilo kod predstavnika, a da ne postoje potencijali saradnje. Takođe, ako nema konkretnih rezultata – ne treba tamo da sedite, jer sve to košta“, kazao je Ljajić.

Ekonomski ambasadori, kako je naglasio, primaju dve do četiri hiljade evra mesečno i „bilo bi bolje da se taj novac preusmeri ka zaštiti najugroženijih u zemlji, nego što se plaćaju oni koji samo prave nepotrebne troškove“.