Држава не може да плаћа економске амбасадоре

Потпредседник Владе Србије и министар за спољну и унутрашњу трговину, телекомуникације и информатичко душтво Расим Љајић изјавио је да држава не може да плаћа економске амбасадоре који зарађују две до четири хиљаде евра месечно, а немају никакве резултате и бораве у земљама са којима је трговинска размена на минимуму.

Министар Љајић је рекао да је анализирао извештаје о раду економских амбасадора до априла ове године и да у њима није нашао великих конкретних резултата.
„Не бих да генерализујем све, има ту људи који су покушавали и нешто учинили, али не могу ни да третирам као резултат то што је неко био на пријему, слао позивнице за пријем, разговорао са петим секретаром неке амбасаде у тој земљи или одлазио на сајмове – то није разултат“, рекао је Љајић ТВ Б92.

Он је објаснио да постоје две кључне одреднице за оцену учинка економских амбасадора и да су то постојање потенцијала да се са одређеном земљом унапреди робна размена и привредна сарадњу и да постоје конкретни резултати рада амбасадора. „Постоје земље где је заиста размена сведена на минимум и зашто ту да држимо неког економског саветника или било код представника, а да не постоје потенцијали сарадње. Такође, ако нема конкретних резултата – не треба тамо да седите, јер све то кошта“, казао је Љајић.

Економски амбасадори, како је нагласио, примају две до четири хиљаде евра месечно и „било би боље да се тај новац преусмери ка заштити најугроженијих у земљи, него што се плаћају они који само праве непотребне трошкове“.