Данас стиже уље из робних резерви

У велике трговинске ланце у двадесетак градова у Србији данас стиже уље из робних резерви. Из Дирекције за робне резерве поручују да уља има и да ће у наредних неколико дана моћи да се нађе у око две хиљаде малопродајних објеката.

Директор Републичке дирекције за робне резерве Горан Тасић изјавио је да уља из робних резерви има и да данас стижу прве количине те намирнице у градове где се налазе већи трговински ланци и њихови објекти.

Уља има, а уколико га не буде већ данас у одређеној продавници, сигурно ће га бити за дан, два или три, најавио је Тасић, гостујући на РТС-у.

Тасић је објаснио да је реч о великом послу у техничком смислу, јер је потребно потписати уговоре, обавити утовар, развести робу по Србији.

Он је прецизирао да су Робне резерве до сада добиле из Министарства трговине спискове за око 110 трговаца који имају око две хиљаде малопродајних објеката.

Тасић је најавио да данас стижу прве количине те намирнице у Београд, Нови Сад, Панчево, Младеновац, Врбас и још 10 до 15 градова где су већи трговински ланци који имају објекте.

Према његовим речима, снабдеваност мањих трговинских ланаца уљем из робних резерви зависиће од њихове агилности у потписивању уговора и организацији превоза.

Тасић је рекао да произвођачи повећање цене уља оправдавају повећањем цене основне сировине, сунцокрета, али да је калкулација по којој би литар уља стајао од 200 или више динара апсолутно нереална.

Он је додао да ће неких корекција цена сигурно бити, јер су поскупели многи елементи који утичу на цену, али да не очекује да ће бити толики пораст цена.

Влада Србије донела је 14. септембра одлуку да се из робних резерви интервентно прода пет милиона литара рафинисаног сунцокретовог уља и пет милиона килограма шећера, како би се заштитило тржиште и обезбедила нормална снебдевеност становништва овим намирницама.

Како је саопштила Канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије, малопродајна цена уља ће износити 142,56 динара за литар, а шећера до 95,05 динара по килограму.