Vučić i Erdogan: I ekonomske odnose ćemo podići na nivo političkih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Istanbulu da odnosi sa Turskom, koji su danas na visokom nivou, pružaju veliki potencijal za dalji razvoj ekonomskih odnosa i pozvao je turske investitore da nastave sa ulaganjima u Srbiju, dok je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ukazao da je cilj da trgovinska razmena sa Srbijom dostigne tri milijarde dolara.

Predsednik Srbije je, u svom govoru na tursko-srpskom Poslovnom forumu, pomenuo da turski mediji govore o nikad boljim odnosima dve zmelje, onakvim kakvi su bili u vreme Kemala Ataturka i kralja Aleksandra.

„Ne znam da li smo dotle stigli, ali najveći deo koji smo dostigli smo dostigli zahvaljujući trudu, energiji i želji predsednika Turske Erdogana da takve odnose uspostavimo“, podvukao je Vučić.

Vučić je kazao da Srbija poštuje Tursku i investicije iz te zemlje, ali da je to samo početak.

„Srbija će ulagati velike napore kako bismo naše ekonomske odnose unapredili i podigli na nivo koji bi mogao da odgovara još većim turskim naporima i odličnim političkim odnosima koje smo uspostavili. Mnogo godina nismo uspevali da ostvarimo takve političke odnose. Zahvaljujući predsedniku Erdoganu i turskim investitorima u mnogim malim mestima u Srbiji danas nemamo problema sa nezapošlenošću kao ranije“, naglasio je.

Vučić je primetio da su turski investitori dolazili u mala mesta, u koja nisu hteli da dolaze ulagači iz drugih država, kao i da su investirali u mesta koja su bila pogođena poplavama i otvorili fabrike u Krupnju, Vladičinom Hanu, Žitorađu i drugima.

Zahvalio je ujedno Erdoganu što je uvek brinuo o opštinama u kojima bošnjački živalj čini većinu, ali i dozvoljavao da dolaze turski investitori u mesta sa pravoslavnom većinom.

On je rekao da je zahvaljujući kvoti za izvoz goveđeg mesa u Tursku srpskim proizvođačima obezbeđeno sigurno tržište i dobra cena.

Izrazio je nadu da će srpski proizvođači moći da udovolje zahtevima i da ćemo moliti za povećanje kvota.

„Time ćemo sebe vezati za Tursku što je moguće više, a siguran sam da će Turska od toga imati koristi“, naglasio je on.

Vučić je kazao da postoji veliki potencijal i kod uljarskih proizvoda, jer je u Srbiji zasejano više nego ikada, te dodao da nema sigurnijeg i boljeg tržišta od Turske.

Takođe je ukazao i da su Turci turisti broj jedan u Srbiji, što možda nekome nije bilo razumljivo.

„Ustanovili smo da je u Beogradu najveći broj turskih turista. Oni posećuju kulturno istorijske spomenike, znaju za naše veze, žele da nauče nešto novo, i nadamo se da će želeti još više da ulažu u Beograd i Srbiju“, naglasio je on.

Zahvalio se i na otvaranju Halkbanke u Srbiji, jer se bez nje ne bi tako razvijale turske investicije.

Pozvao je turske investitore da nastave da ulažu u Srbiju i podsetio da je naša trgovinska razmena u poslednjih deset meseci uvećana čak devet puta.

„Postavili ste danas veoma ambiciozan zadatak pred nama, a to znači da utrostručimo našu trgovinsku ramenu. Siguran sam da je to moguće, jer u Srbiji postoji posebno poštovanje prema Turskoj i predsedniku Erdoganu. U našu zemlju ste dobrodošli, osećajte se kao neko kod svoje kuće. Dočekivaćemo vas kao prijatelje i svaka kompanija imaće otvorena vrata i kod mene kao predsednika, kod premijerke i svih ministara“, poručio je on.

Preneo je molbu srpskih privrednika prdsediku Erdoganu da im omogući da svojim proizvodima uđu u neke trgovinske lance.

Takođe je ponovio raniju poruku turskim investitorima da će u Srbiji dobiti za najmanje pet odsto bolju ponudu od bilo koje druge zemlje na Balkanu, u jugoistočnoj Evropi.

„Donesite papir i recite ovo su nam ponudili u Bugarskoj, Rumunijie, Makedoniji od nas ćete dobiti za bar pet odsto bolje uslove“, kazao je Vučić dodajući da u roku od 48 sati mogu doći do državnog vrha koji će rešavati svaki njihov problem.

Na kraju se zahvalio Erdoganu na dočeku na aerodromu, kojim mu je ukazao posebnu čast.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio je nadu da će sastanak sa šefom srpske države biti prilika za realizaciju nove saradnje i novih projekata.

„Srbija je za nas prijateljska zemlja, koja je ključna za mir i stabilnost na Balkanu. Postoji jaka volja za unapređenjem odnosa na svakom polju. Ova poseta predsednika Vučića našoj zemlji predstavlja najbolji dokaz obostrane želje za daljim unapređenjem saradnje, a sutrašnjim sastankom daćemo naš doprinos“, rekao je Erdogan.

Erdogan je ukazao da je prošle godine trgovinska saradnja sa Srbijom po prvi put prevazišla milijardu dolara, da se nada da će se povećati na dve milijarde i kasnije dostići i tri milijarde dolara.

„Da bi ostvarili ovaj cilj svi moramo ozbiljno raditi. Srbija sa centralnom i starteškom pozicijom na Balkanu i povoljnom poslovnom klimom poseduje velike mogućnosti za sve investitore“, smatra Erdogan.

On je rekao da postoji spremnost u Srbiji da olakša dolazak turskih investitora.

Naveo je da Halkbanka već ostavruje velike uspehe u Srbiji i da je počela da ispunjava ono što je on obećao prilikom posete Beogradu, a to je da poveća kapital.

Prema Erdoganu Halkbanka je povećala u februaru kapital za 20 miliona evra, a ostalih 20 miliona će povećati u narednim mesecima.