Ванредни састанак Тела за координацију послова информационе безбедности

Министарство трговине, туризма и телекомуникација организовало је ванредни састанак Тела за координацију послова информационе безбедности Републике Србије поводом глобалног ransomware напада малициозним софтвером „WannaCrypt“.

Чланови Тела, представници Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, Министарства спољних послова, Канцеларије Савета за националну безбедност и заштиту тајних података, Дирекције за електронску управу, Генералног секретаријата Владе Републике Србије, и Националног ЦЕРТ-а (Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге – РАТЕЛ), потврдили су да Република Србија није била мета у првом таласу овог напада, али да је неопходно и даље бити на опрезу и предузимати мере заштите информационих система.

Овом приликом Тело је дало препоруке о заштити, које се односе на примену упутства РАТЕЛ-а, као надлежног за послове Националног центра за превенцију безбедносних ризика у информационо комуникационим системима, односно техничког упутства компаније „Mајкрософт“.

Такође, Тело апелује на све кориснике да имају у виду сталну потребу спровођења мера заштите у области информационе безбедности, односно да се придржавају општих протокола о заштити информационих система, који укључују редовно отклањање техничких недостатака и ажурирање система.

Поред обавезне системске заштите, као друга неопходна компонента безбедности, од суштинског је значаја постојање свести да се процес злонамерног софтвера покреће акцијом корисника приликом читања порука електронске поште непроверених и непознатих пошиљаоца као и усмерењем на интернет линкове са истим који су другачије означени у сврху прикривања крајње намере.

Представници Сектора за информационо-комуникационе технологије Управe за заједничке послове републичких органа (УЗЗПРО) подсетили су да су предузете превентивне мере како би се спречили евентуални напади на информационе системе јавне управе, а сви чланови Тела поновили су да надлежни органи до сада нису имали пријаве овог напада али да су у приправности.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, која је председавала састанком, поручила је да је неопходно подизање опште информационе безбедносне културе и мењање корисничких навика, као и подизање капацитета надлежних институција у овој области, с обзиром на све учесталије проблеме у области информационе безбедности.